Най-сериозният трафик покрай празничните и почивните дни за Коледа и

...
Най-сериозният трафик покрай празничните и почивните дни за Коледа и
Коментари Харесай

Най-сериозният трафик покрай празниците се очаква днес

Най-сериозният трафик около празничните и почивните дни за Коледа и Нова година се чака през днешния ден. Добрата вест е, че се чака слънчево и топло време. Остава обаче невъзможността да се спре придвижването на тировете.
Обичайно в последния почивен ден след празници придвижването на тежкотоварни коли с тегло над 12 тона се спираше в часовете с най-сериозен трафик, само че след експлоадирането на епидемията от ковид това не може да се прави, поради задължението да се обезпечат така наречен " зелени коридори " за транспортните средства, транспортиращи разнообразни артикули.

Всички сили на " Пътна полиция " са мобилизирани, с цел да обезпечат безпроблемно напредване. Създадена е организация екипите да подкрепят трафика на входовете и изходите на обитаемоте места и по главните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при нужда ще поемат и регулирането на придвижването, оповестяват и през днешния ден от Министерство на вътрешните работи. Съветът към водачите е да тръгнат на път по-рано, защото най-сериозно натоварване по пътищата се чака следобяд и по здрач.

Униформените ще наблюдават за водачи с рисково държание. Ще се подхващат и засилени инспекции на скоростните режими, недопускане ръководството на МПС след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции, както и за шофиране от неправоспособни водачи.

От Министерство на вътрешните работи припомниха, че практиката за лишаване на книжката и свалянето на номерата, за връчени, само че неплатени санкции, не е анулирана. Шофьорите се поучават даже при запушване да не употребяват спешната лента на автомагистралите, тъй като ги грози санкция от 1000 лв. и лишаване на книжката за три месеца. Размерът на останалите санкции можете да видите.

Ремонти и скоростни клопки по автомагистралите

В съпоставяне с пътуването около Коледа ремонтите по автомагистралите са по-малко, като към този момент няма събиране на придвижването за двете направления в една лента по автомагистралите " Тракия " и " Струма ". На " Хемус " и " Марица " има по едно място в ремонт, където придвижването се прави единствено в едно от платната и за двете направления. Днес това ще сътвори предпоставки за съществени тапи.

На автомагистрала " Хемус " сериозен остава секторът при тунел " Ечемишка ". Там и за двете направления се употребява тръбата в посока Варна, като стеснението е от километър 39 до километър 45. Срокът за ремонта е 29 април 2022 година, като на 24 и 25 декември на мястото се висеше с часове. Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да употребяват като опция на " Хемус " прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле.

На автомагистрала " Марица " придвижването в сектора Свиленград - Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево (от км 99 до км 109) +800 в платното посока Пловдив е лимитирано заради осъществяването на ремонтни действия. Движението се реализира в платното в посока Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Ремонтът там ще продължи до 30 юни 2022 година

Почти на всички автомагистрали има сектори с ограничаване на скоростта, които са обичано място за надзор на пътните служители на реда. На " Тракия " това е регионът на пътен възел " Мухово ", където поради развален мост има ограничаване от 70 км/ч. На " Струма " 50 км/ч е ограничаването сред километри 23 и 24, където стана злополуката с рейса от Северна Македония с 45 жертви. Там не е положен износоустойчивият слой от асфалтовото покритие.

На " Струма " би трябвало деликатно да се наблюдават и табелите, защото преди няколко моста има ограничаване от 100 км/ч.

 Най-сериозният трафик около празниците се чака през днешния ден
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Изтече валидността на над 13 хиляди винетки

В първия ден на новата 2022 година изтече валидността на над 13 хиляди годишни електронни винетки за леки коли, припомниха от Агенция " Пътна инфраструктура ". Всички водачи на леки коли с изтекли винетки са застрашени от санкция. Всеки лидер може да ревизира докога е годна винетката на управлявания от него автомобил на уеб страницата посредством бутона " Проверка на винетка ", като вкара регистрационният номер на колата.

 Най-сериозният трафик около празниците се чака през днешния ден

При открито нарушаване - изчезнала е-винетка, профилираните мобилни екипи на Националното тол ръководство оферират на лидера да заплати обезщетителна такса от 70 лв.. Тя може да бъде платена единствено посредством POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако лидерът откаже да заплати на място обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. Дори и освен това състояние водачите имат 14 дни да платят обезщетителната такса. Ако това не бъде направено лидерът на лек автомобил дължи санкция от 300 лв..

Полезните приложения

Въпреки обещанията за добра организация, изненади по пътищата не са изключени, като навременната информация е основна за отбягване на тапи и проблематични сектори. Особено потребни в този смисъл са няколко приложения за смарт телефони.

Гугъл maps да вземем за пример предлага по няколко маршрута до крайната спирка, като показва време на пътешестване, на база настоящия трафик. Добре е приложението да се държи под око и при самото пътешестване, защото може да предизвести за зародил по трасето проблем.

 Най-сериозният трафик около празниците се чака през днешния ден
© Пътна полиция

Waze е друга потребна апликация, която наред с данни на трафика, въз основата на които избира най-бърз маршрут, предизвестява за патрули на Пътна полиция, произшествия, рискове на пътя и т.н.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР