Най-разпространеното заразно заболяване през изминалата 2023 г. е била варицелата,

...
Най-разпространеното заразно заболяване през изминалата 2023 г. е била варицелата,
Коментари Харесай

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт у нас през 2023 г.

Най-разпространеното заразно заболяване през миналата 2023 година е била варицелата, а измежду незаразните на първа позиция остават заболяванията на органите на кръвообращението, които са и най-честата причина за смъртност – те са лишили живота на 71 000 мъже и дами у нас. Това сочат систематизирани данни на Национален статистически институт и НЦОЗА, съобщи Нова телевизия.

Според този разбор през 2023 година се следи доста понижение на случаите на вирусни хепатити и дизентерия. Злокачествените новообразувания също са доста публикувани, а първото място измежду тях при двата пола държи ракът на органите на храносмилателния тракт – новооткритите случаи са били 90 на 100 000 души от популацията.

Общо в страната ни през 2023 година е имало 319 лечебни заведения, като това число включва държавни, общински и частни. По-голямата част от тях са многопрофилни, а профилираните преобладаващо са за интензивно лекуване и по-малка част – за рехабилитация.

Заедно с тях действат и 22 центъра, от които 12 – за психологично здраве, 7 онкологии и 3 – за кожни и венерически болести.

Извънболничната помощ е показана от над 2000 лечебни заведения, като измежду тях 800 са медицински центрове, има и 100 ДКЦ.

Общият брой на леглата в лечебните заведения е близо 52 500, което значи, че междинната осигуреност на 10 000 души население с кревати е 81. Този индикатор обаче е доста друг за обособените области - от 40 на 10 000 души в област Перник, до 118 на 10 000 в Плевен.

Имаме и 5300 кревати в профилирани центрове, лечебните заведения за извънболнична помощ и други здравни заведения.

Броят на хоспитализациите в лечебните заведения за интензивно лекуване в границите на миналата година е над 2 милиона. като ней-често причина за хоспитализация са болести на органите на кръвообращението при възрастните и заболяванията на дихателната система при децата.

Центровете за психологично здраве са работили при изключителна натовареност, с близо 90% от потенциала им, означават специалистите.

Хирургичните интервенции през годината са били над 600 000, като близо половината от тях са в частни лечебни заведения. Най-честата по тип интервенция е била ортопедо-травматологична, сочат данните от разбора.

Средният болничен престой през последната година е бил по-кратък - 5 дни, а най-използвани са били лечебните кревати, регистрират още от Национален статистически институт и НЦОЗА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР