Най-разпространените наркотични вещества вече се разглеждат като по-особен вид допинг

...
Най-разпространените наркотични вещества вече се разглеждат като по-особен вид допинг
Коментари Харесай

Наркотиците получиха специален допинг статут в спорта

Най-разпространените наркотични субстанции към този момент се преглеждат като по-особен тип допинг в състезателен аспект. Статутът им на неразрешени стимуланти се резервира, само че новото им отнасяне като " вещества, с които се злоупотребява " дава опция на уличените в използването им спортисти да употребяват този мотив като отчасти смекчаващо виновността събитие.

Това е написано в обновения Кодекс на международната антидопингова организация (WADA), влезнал в действие на 1 януари 2021 година, по който след Нова година бе приведено и българското законодателство. За да бъде страната ни в крачка с интернационалните стандарти, на 6 януари по предложение на спортния министър Красен Кралев Министерският съвет одобри нова Наредба за антидопинговата активност, която е в синхрон с измененията в политиката на WADA.

Според въведеното в международен мащаб ново разбиране най-популярните опиати се разграничават от класическите допинг средства (анаболни стероиди, хормони на растежа, кръвни и клетъчни стимуланти), защото " в обществото постоянно се злоупотребява с тях отвън подтекста на спорта " . Като такива са избрани кокаин, хероин (диаморфин), екстази (метилендиоксиметамфетамин, MDMA) и марихуана (тетрахидроканабинол, ТНС).

" По никакъв метод те не би трябвало да бъдат считани за по-малко значими или по-малко рискови от други допинг вещества или способи. По-скоро те са вещества и способи, които е по-вероятно да са били употребявани или употребявани от спортиста за, друга от тази за възстановяване на спортните достижения ", написа WADA в мненията към своя Кодекс 2021.

За да се приложи новата специфична процедура, при която интервалът за отнемане от права на спортиста е закрепен на 3 месеца, е належащо спортистът да потвърди, че използването е осъществена извънсъстезателно и не е обвързвана със спортните достижения.

" Промяната е въведена с оглед спестовност на запаси, които се отделят за спортове при приложимост на вещества, с които се злоупотребява, тъй че да се даде опция тези запаси да бъдат по-добре разходвани за антидопингови следствия или определяне на нарушавания на антидопинговите правила, които фактически оказват въздействие върху равните условия, при които се състезават спортистите ", изяснява в претекстовете си Кралев.

В новата Наредба за антидопинговата активност е прецизирана и съществуващата уредба на типовете нарушавания. В член 6 е въведена нова точка, дефинираща като допинг нарушение всяко непозволено деяние против осведомител, целящо прикриване на евентуална машинация. Това включва " всяко деяние, което заплашва или има за цел да сплаши друго лице с желанието да разубеди лицето от добросъвестното докладване на информация ", както и " възмездие против лице, което добросъвестно е предоставило доказателства или информация " за приложимост или разпространяване на неразрешени субстанции.

В наредбата са направени и редица промени по съответстващите на нарушаванията наказания, в т.ч. по отношение на отхвърли за предоставяне на проба; подправянето, съучастието, утежняващите условия, които могат да усилят интервала на отнемане от права; събитията, които могат да доведат до понижаване на глобата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР