Най-популярното изказване в терапевтичните кабинети напоследък е Изтощен съм.Хората пренебрегват

...
Най-популярното изказване в терапевтичните кабинети напоследък е Изтощен съм.Хората пренебрегват
Коментари Харесай

Чувствате се емоционално изтощени? Ето причините

Най-популярното изявление в лечебните кабинети в последно време е " Изтощен съм ".

Хората подценяват от ден на ден значимите неща, за които знаят, че биха им помогнали да се оправят с изтощението, като извършения, време с сантименталния си сътрудник и сън.

Емоционалното безсилие през днешния ден наподобява съвсем навсякъде, частично тъй като е натурален отговор на нашата свръхстимулираща среда. Технологиите предвещават нова ера за човечеството. По толкоз доста способи софтуерният прогрес доста усъвършенства живота ни.

Помислете за смарт телефона си, фиктивен доскоро повече от 15 години. Вече не е належащо да седим пред екрана на компютъра, с цел да четем имейл, да ревизираме времето или да поддържаме връзка с други хора. Вместо това незабавно получаваме непрекъснат достъп до тази информация – даже в колата, в леглото или в очакване на зъболекаря. Но същите тези достижения съставляват провокации, които е елементарно за нас да минимизираме или даже да пренебрегваме.

За първи път в историята на човечеството непрекъснато сме предупреждавани за рецесия. И освен рецесията на нашата общественост, само че и на целия свят. И освен действителна злополука, а капацитетът на всяка злополука на планетата. Ние отговаряме на тези истории със мощни страсти като гняв, боязън, горест, ревнивост и безпокойствие.

Тези прочувствени реакции са резултат от нашите по-древни, първоначални мозъци, които вършат това, за което са предопределени. Нашата невробиология се е приспособила в продължение на хиляди години за среда, доста друга от тази, в която се намираме в този момент. В най-основния си смисъл нашият примитивен мозък е програмиран да ни поддържа живи, с цел да можем да предадем ДНК.

За да реализира тази цел, той търси всичко, което може да попречи на нашето оцеляване. Когато се задейства – за което огромна част от технологиите са предопределени – той инстинктивно реагира, като освобождава хормони на напрежението като кортизол. Целта на кортизола е да ни накара да се усещаме неловко, тъй че да реагираме неотложно на рискова обстановка.

Но защото постоянно не можем да създадем доста сега, с цел да повлияем позитивно на международната рецесия, оставаме да се усещаме разчувствани и безпомощни. Превръщаме се в тенджери под налягане за предизвикателни страсти, които лишават силата ни и ни оставят малко за неща, които ни оказват помощ да се оправим, като грижа за себе си и грижа за интимните ни взаимоотношения. Това е рецепта за претоварване. Или това, или известната опция, прочувственото изключване – също не е положително за вас или вашите интимни връзки – хората са склонни да не се любуват на секса, когато те или сътрудникът им са прочувствено затворени.

Нашите първоначални мозъци са извънредно лесни за манипулиране от технологии (оттук и силата на порнографията, само че това е тематика за друга публикация). Но положителната вест е, че има неща, които можете да извършите за този цикъл. Мислете за първичния си мозък като за дете, нуждаещо се от отбрана – то не схваща следствията от своите дейности.

Може би даже имайте малко съчувствие към вашата антична невробиология - в края на краищата тя просто си прави работата. След това пробвайте да ограничите времето си за технологиите. Знаем, че това е значимо за разрастващата се нервна система на децата, само че не считаме безусловно, че възрастните също имат изгода.

Минимизирането на количеството информация и стимулация, които обменяме всекидневно, може да бъде значима първа стъпка в търсенето на сила назад за себе си. Това може да е мъчно, в случай че се чувствате задължени като виновен жител да сте наясно с настоящите вести или в случай че времето пред екрана е елементарен метод да се забавлявате, когато сте претрупани – не изисква физическо деяние или даже човешко взаимоотношение. Реалността е, че изтощавате енергийните си запаси и по този метод сте по-малко способни да се грижите за себе си и за взаимоотношенията, които подхранват психологичното ви здраве.

И най-после, поканете своя примитивен мозък да излиза офлайн от време на време, като развиете постоянна процедура, която му разрешава да се усеща в сигурност. Това е друго от това да се разсейвате, да гледате телевизия, да тичате на бягаща пътека или да играете видео игри, тъй като тези действия не оказват помощ на тялото ви да се усеща умерено. Има доста способи да създадете успокояващи прекарвания: йога, медитация, правене на изкуство и слушане на релаксираща музика са няколко благоприятни условия . Четенето на книга работи също – друго е от четенето онлайн.

Създаването на тези привички имат смисъл даже и да не се чувствате претрупани. Животът ни евентуално няма да се върне към темпото от предишното, тъй че мозъкът ви ще продължи да прави това, за което е предопределен – да ви активизира в отговор на евентуални закани.

С тези практики можете да употребявате най-хубавото, което напредващите технологии могат да предложат, като в същото време имате силата да се грижите за себе си и взаимоотношенията си в процеса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР