Най-полезните кълнове на земята и техните предимства. Какво точно представляват

...
Най-полезните кълнове на земята и техните предимства. Какво точно представляват
Коментари Харесай

Най-полезните кълнове на земята и техните предимства

Най-полезните кълнове на земята и техните преимущества. Какво тъкмо съставляват супер кълновете? Кълновете са сурова, жива суперхрана, покълнала от семената на разнообразни растения. Когато са покълнали, те обезпечават мощно съсредоточен източник на авансово усвоени витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини, хлорофил и други подобряващи здравето фитохимични съединения, неповторими за всеки вид кълнове.

Живите семена освобождават тези хранителни субстанции при покълване, с цел да оказват помощ естествено на растението да се развие по време на началните стадии от неговия цикъл на напредък. Това води до мощно подхранваща храна, която е цялостна с фибри, както и със пресен жив усет и текстура.

Концепцията за поникване на семена от зърна и зеленчуци е записана до известна степен през човешката история, с препратки в Книгата на оракул Даниил . Има доказателства за използването им измежду античните китайски лекари, за които се счита, че са ги употребявали за лекуване на разнообразни заболявания.

Кълнове от люцерна , дайкон и житна трева , се употребяват като източник на диетична храна измежду общностите, които се грижат за здравето си по света от 60-те години на предишния век. Едва през 80-те и 90-те години обаче потреблението на сурови кълнове като зеленчуци за салата стана известна измежду по-масовата публика.

Те станаха изключително известни през 1997 година. Тогава откриватели от университета Джон Хопкинс откриха, че кълновете от броколи съдържат огромни количества от веществото глюкорафанин . Това е предходник на естествения антиоксидант и инхибиращ рака детоксикиращ изотиоцианат, наименуван сулфорафан (SGS).

Днес доста здравни институции утвърждават потреблението на кълнове като част от здравословна диета, с цел да оказват помощ при лекуването на съществени и хронични болести.

Ползи за здравето от кълновете

Семената на кълновете първо се накисват и изплакват. Така се отстраняват ензимните инхибитори и също по този начин се подпомога започването на покълването. Тъй като семето се задейства хранително посредством процеса на поникване, то стартира да разгражда нишестетата до по-прости въглехидрати, мазнините до мастни киселини и протеините до аминокиселини. Това на процедура прави тези хранителни свойства по-биодостъпни за нас, когато ги консумираме.

Всеки съответен вид кълнове е формиран от личен комплекс от витамини, минерали, антиоксиданти и неповторими съставки. Но едно от огромните преимущества, които всички кълнове имат, е тяхното високо наличие на ензими .

Тези ензими се намират и в суровите плодове и зеленчуци, както и във ферментирали храни . Те са доста потребни за разграждането на храните, които ядем, до използваеми хранителни субстанции и преработката на несмлени отпадъчни материали.

Кълновете подкрепят активирането на имунната система и пречистват организма. Тези с високо наличие на хлорофил са изключително ефикасни при премахването на токсините от клетките и лимфната система . Те също са с високо наличие на диетични фибри, които предизвикват здравословните придвижвания на червата и чревните функционалности. Нека да забележим кои са най-полезните кълнове на земята:

1. Кълнове от люцерна

Кълновете от люцерна са може би един от най-популярните сортове кълнове, известни по света. По създание те са един от оригиналите, постоянно се любуват на сандвичи поради техния безпристрастен усет и хрупкава текстура.

Днес те стават все по-малко известни спрямо други домашни версии. Но пък прибавят страховит баланс към всеки микс от семена или салата от кълнове. Една чаша кълнове от люцерна съдържа 5-10% дневна стойност за витамин С, 13% от дневната доза за витамин К и 1-3 грама протеин.

Известно е, че семената от люцерна съдържат спорно растително съединяване, наречено L-канаванин . То е получило смесени мнения за евентуалната си токсичност и/или изгоди за хората, когато се употребява в огромни количества.

2. Кълнове от броколи – най-полезните кълнове на земята

Кълновете от броколи стават известни в края на 90-те години. По това време откриватели от университета Джон Хопкинс изолират фитохимикал, борещ се с заболяването, наименуван глюкорафанин, който прави сулфорафан глюкозинолат или SGS. Това съединяване е постоянно срещано във всички кръстоцветни зеленчуци от рода Brassica , само че е изключително съсредоточено в покълналите семена на броколи.

Кълновете от броколи оказват помощ за детоксикацията на химическите канцерогени, ускоряват имунния отговор и защищават клетките от преобразяване в злокачествени. Те работят основно за индуциране на фаза II антиоксидантни и детоксикиращи ензими.

Освен това те са посочили, че са потребни при стомашно-чревни разстройства. Направени са редица изследвания, демонстриращи възстановяване на здравето на деца с аутизъм . Предполага се, че наличието на сулфорафан в покълналите семена от броколи има „ потенциал да обръща аномалии, които са свързани с ASD (разстройство от аутистичния спектър) “.

Кълновете съдържат огромни количества витамин С , както и фибри. Най-добрият способ за произвеждане на качествени зелени кълнове от броколи включва развъждането им отвесно върху тава за поникване, за разлика от буркан за поникване.

3. Кълнове от елда

Тези кълнове нормално се отглеждат върху тави благодарение на хидропонна или почвена среда. По този метод се основава гъста поставка от дълги тънки кълнове с деликатни и нежни зелени листа, богати на хлорофил.

Зеленчуците от елда в дребни количества са здравословни хранителни кълнове с високо наличие на рутин . Това е биофлавиноид, който може да помогне за подсилване на кръвоносните съдове. Зелените растения също съдържат разнообразни феноли, като изоориентин, ориентин, изовитексин и витексин, които се създават особено по време на процеса на поникване.

Открито е, че покълналите тъмни семена от елда с твърда черупка съдържат натурален токсин, наименуван фагопирин , който също се съдържа в зелените листа, само че в доста по-малка степен. Фагопиринът, нафтодиантрон, е сходен на съединението хиперицин, открито в билката жълт кантарион . И двете предизвикват фоточувствителност към източници на светлина, което евентуално може да аргументи зачервяване на кожата, сърбеж след интервали на излагане на слънчева светлина. Това важи изключително за хора със светла кожа или когато се употребяват огромни количества зеленчуци от елда.

Според изследване от 2013 година “препоръчителният банкет на кълнове от елда се прави оценка на по-малко от 40 г дневно. ” Това е малко над 1 чаша кълнове.

4. Кълнове от детелина

Кълновете от детелина, нормално отгледани от семена от алена детелина, са сходни на тип и усет на тези на люцерната. Те са един от тези типове кълнове, които са с по-високо наличие на изофлавони или фитохимикали. Те работят като естрогени, което може или не може да бъде от особена изгода според от неповторимите здравословни проблеми. Кълновете от детелина могат да бъдат удобни кълнове за дами в менопауза . Също по този начин са потребни за облекчение на горещи талази и други свързани признаци.

Детелината се отглежда елементарно и нейният мек усет прибавя прелестен баланс, когато се смесва с други сортове семена. В края на пролетта в действителност можете да съберете вашите лични семена от дива алена детелина, в случай че инцидентно живеете покрай ливади с дива детелина. Детелината пораства много несметно по ливади, полета и по хълмове в пролетен климат по целия свят. Семената могат да бъдат събрани, когато цветята са изсушени, като ги поставите в торбичка и изтръскате семената.

5. Кълнове от кресон – най-полезните кълнове на земята

Кресонът, именуван още „ пипер трева “, има супер лют усет, сходен на кълнове от репички, рукола, горчица и, несъмнено, кресон. Кресонът е изключително известен кълн в Обединеното кралство, където се употребява като нормална съставна част за сандвичи и е необятно наличен на множеството пазари и щандове за произвеждане. Във Англия нормално се продава в почвени или хидропонни тави през цялата година.

Семената от време на време са сложни за намиране и напълно неотдавна са култивирани от сертифицирани органични растения. Повечето органични версии са сортът „ къдрав кресон “.

Кресонът се отглежда най-добре като кълнове във отвесна тава. Семената са слузести, когато се наквасен и затова се слагат непосредствено върху почвата или хранителната среда, вместо да покълнат като други типове кълнове. Те са бързорастящи и изискват единствено малко количество семена за цялостна тава със здравословни кълнове.

6. Кълнове от сминдух

Сминдухът е една от тези „ билки “, които могат да се употребяват непосредствено като семена. Накиснати и покълнали като пикантни, питателни разновидности на кълнове, които да се употребяват в салати, ястия или да се изцеждат на сок поради характерните му резултати като средство за разчистване на лимфата. Кълновете от сминдух са изключително потребни за здравето на женските гърди и могат да се употребяват за от време на време промиване на токсините от гръдната тъкан.

Кълновете от сминдух също са потребни за възстановяване на храносмилането и са източник на диосгенин, потребен за облекчение на признаците, свързани с менопаузата. Съдържащ доста повече фитоестрогени от другите кълнове, сминдухът, употребяван в междинна дребна порция, предизвиква естрогенните резултати, само че одобряван в по-високи дози, в действителност понижава непотребния естроген посредством блокиране на ензима ароматаза. Това е една от аргументите съсредоточените екстракти от сминдух да покачват равнищата на тестостерон.

Златните семена на растението сминдух се разпознават по техния прелестен мирис, който мирише доста на кленов сироп. Когато консумирате кълнове от сминдух, този мирис постоянно може да бъде открит в потта и урината.

7. Кълнове от фасул мунг

Кълновете от фасул мунг се покълват от зеления фасул мунг, същият вид, който нормално се бели, разделя и готви като “moong dal ” в източноиндийската кухня.

Тази версия на покълналия фасул мунг е друга от дългите кълнове от бял фасул, с които множеството хора може би са осведомени, което изисква изцяло друга техника на поникване. Това са хрупкави нежни бобови растения, сходни на грах, създадени от същия тип бобови растения, само че с по-високо наличие на аминокиселини и обща хранителна стойност, защото бобовите растения към момента са прикрепени. Те се вършат доста елементарно, като се употребява елементарен способ за поникване в буркан, който нормално лишава към 1-3 дни.

Суровите кълнове могат да имат по-силен усет, на който някои се радват извънредно доста, до момента в който други ги намират за по-малко вкусни. Много хора, които се придържат към сурова веганска диета, постоянно ги употребяват за салати или върху ястия, до момента в който други биха предпочели да ги подготвят след лек развой на поникване.

Обикновено покълналите бобови растения като леща, мунг и грах могат да се употребяват понякога, само че не би трябвало да стават постоянна част от ежедневната диета. Това е по този начин, тъй като несготвените зърна съдържат натурален токсин, наименуван лектин. Този детайл е по-малко присъстващ, когато зърната са покълнали и е доста понижен след процеса на готвене.

8. Лукови кълнове – най-полезните кълнове на земята

Луковите кълнове не пускат корени като другите сортове кълнове. Лукът идва от рода Allium, който също включва чесън, праз и шалот.

Кълновете от лук са кълнове с апетитен усет, които наподобяват на дребни лукчета. Те имат сладостен, ядков усет на лук, който не е преувеличен и няма да ви даде „ мирис на лук “, както прави зрелият лук, или да ви накара да плачете. Те са главно дълги зелени дребни лукчета и са вкусна добавка към всеки микс от салати с кълнове или към всяко предястие за в допълнение възстановяване на усета.

Кълновете от лук се отглеждат от семена от черен лук и нормално лишават повече време за напредък от другите кълнове. Обикновено към 10-15 дни от началото до края. Според нас те порастват най-добре, като употребяват способ на отвесна тава, за разлика от техниката на поникване в буркан. Но за начинаещи бихме почнали с метода на буркана и ще продължим към покълването в тава, откакто разберете основите.

9. Кълнове от грах

Азиатските култури от дълго време са употребявали пресни грахови кълнове в пържени картофи и бульони за супи като засищащ листен зарзават. Въпреки това, необятно публикуваната идея за поникване на грах, значително, е единствено скорошно събитие. В света на кулинарията зеленият грах също е постигнал статут на деликатес от кълнове, употребен от гурме готвачи и в кухнята със суровоядство поради техните спираловидни жилки. Те имат неповторим и грациозен тип, идеални за излагане на храна.

Прясно нарязани кълнове съдържат витамини и минерали, в това число фолат и вит. А, както и хлорофил, към 20% протеин и са едни от най-хубавите по наличие на витамин С. Допълнително се състоят от флавоноиди и полифеноли, по-специално лигнани и куместрол , които в последно време се изследват за тяхното антиканцерогенно и противовъзпалително деяние.

Те имат апетитен, ядков и изразителен усет, сходен на сладостен грах, с по-концентрирано количество хранителни субстанции и ензими, налични спрямо множеството артикули, закупени от магазина. Те могат да бъдат превъзходен кълн, който да добавите към арсенала си от микрозелени семена или семена от кълнове. Обикновено грахът пораства най-добре в по-хладен климат под 26° C.

Като цяло покълналите бобови растения не би трябвало да се употребяват постоянно в огромни количества заради наличието на лектин.

10. Кълнове от репички – най-полезните кълнове на земята

Кълновете от репички нормално се покълват от семена от алена репичка или репички дайкон. И двете версии имат лют усет, сходен на усета на изцяло порасналото растение. Кълновете от алена ряпа имат хубав червен пигмент в стъблото, а от време на време и в листата.

Тъй като е кръстоцветен зарзават от рода Brassica , репичките също съдържат сходни антиоксиданти като глюкорафанин и сулфурофан (SGS). Вместо глюкорафанин, репичките съдържат глюкорафенин , който се трансформира в изотиоцианат, сулфорафен, а не сулфурофан.

Кълновете от алена ряпа са постоянно срещани кълнове, употребявани в смеси от семена за прибавяне на фалшификация и цвят. Те са лесни за развъждане, като се употребява методът на поникване в буркан. А семената на репичките дайкон са по-възприемчиви към техники за поникване в почва или хидропонни тави.

11. Слънчогледови кълнове

Слънчогледовите кълнове, наричани още „ слънчогледови зеленчуци “, са характерен вид за поникване на семена заради по-големите си богати на хлорофил листа и сочни бели стъбла. Слънчогледовите зеленчуци са покълнали с дребни, черни, необелени слънчогледови семки, които идват от растението “черен маслодаен слънчоглед ”. Това са дребни тъмни семена, за разлика от семената без черупки с бели линии, с които множеството хора са осведомени.

Слънчогледовите семена и изключително техните кълнове са източник на характерни хранителни субстанции като лецитин и фолиева киселина. Те се отглеждат като кълнове на грах, житна трева и други микрозелени растения, нормално върху почвена среда.

Слънчогледовите кълнове са едни от най-хубавите супер кълнове за рандеман на огромни количества артикули, които могат да се употребяват в салата или като сурогат на марулята. Те са на ниска цена метод да отглеждате своя лична продукция на закрито през по-студените месеци, като една тава с размери 20″x10″ зеленолистни дава сред 1-2 кг кълнове. Като опция те могат да се отглеждат на открито на частична слънчева светлина, когато по-топлите сезони разрешават.

12. Пшенична трева – най-полезните кълнове на земята

Пшеничната трева е покълнала трева, която се получава от покълнали зърна пшеница върху тави с почва или хидропонен разтвор. Зелените остриета не се употребяват непосредствено, а се изстискват през сокоизстисквачка, с цел да се обезпечи извънредно съсредоточена форма на богата на хлорофил течност.

Пшеницата, употребена за изработката на такава трева, е най-хубава, когато е покълнала от твърди плодове от зимна пшеница. Истинската трева от пшеничното зърно е без глутен, защото цялото наличие на глутен остава в семената. Когато житната трева се жъне, тя се отрязва в основата, над равнището на зърното.

Съдържащ съвсем всички минерали, доста витамини и аминокиселини, сокът е хранителен балсам от суперхрана, както и детоксикатор на лимфата и черния дроб. Известно е, че енергизира тялото, като доставя незабавен приток на хранителни субстанции. Чрез процеса на детоксикация, предизвиква освобождението на евентуално насъбрани токсични боклуци.

13. Кълнове от орех

Завършваме с кълнове от орехи. Тук има малко специфичност, като разликите в равнищата на хранителни субстанции в някои случаи са незначителни. Покълналите орехи, да вземем за пример, имат единствено малко по-високо наличие на калций, желязо и фибри спрямо елементарните орехи. Основното преимущество е, че покълналите ядки се разграждат по-лесно в храносмилателния тракт, което води до по-бързо асимилиране на питателните субстанции.

Освен това покълването оказва помощ за отстраняването на фитиновата киселина и ензимните инхибитори. Фитиновата киселина е обвързвана с по-висок риск от синдром на пропускливи вътрешности, възпалителни болести на червата и недохранване. Мненията в научната общественост са смесени. Има специалисти, които настояват, че фитиновата киселина защищава от окислително увреждане, понижава равнищата на холестерола и поддържа здравето на мозъка. Може също по този начин да способства за възобновяване на ДНК и да усили плътността на костите.

Много хора изпитват храносмилателен дистрес след консумация на ядки и семена. Като покълнете тези храни, ще се насладите на по-добро храносмилане и ще получите повече хранителни субстанции в диетата си. Някои изследвания демонстрират, че покълналите храни съдържат по-малко глутен и други алергени спрямо непокълналите храни.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР