Най-подходящите чаши за всяко вино ще бъдат показани на изложението

...
Най-подходящите чаши за всяко вино ще бъдат показани на изложението
Коментари Харесай

Показват най-добрите чаши за Вино Riedel на изложение в София


Най-подходящите чаши за всяко вино ще бъдат показани на ревюто DiVino.Taste 2018 в Интер Експо Център от 23 до 25 ноември 2018 в София. Кое е по-важно за това по какъв начин възприемаме обещано вино? Самото вино? Нагласата? Или може би чашата, в която наливаме виното? Със сигурност и трите детайла са значими, само че чашата е тази, която може по едно и също време да скапе обещано вино, само че и да го показа в най-хубавата му светлина. Всички могат да се уверят в това на специфичните Riedel демонстрации с дегустации по време на DiVino.Taste 2018.

Едни от най-често задаваните въпроси са свързани с формата на чашата за вино. Защо да вземем за пример чашата за бяло вино е по-тясна от тази за алено? Мнозина считат предлагането на разнообразни чаши за елементарен търговски трик. Достатъчно е обаче да се опита едно и също вино в няколко разнообразни чаши, с цел да се откри каква е разликата. По-свежи и ароматни бели виновност, като совиньон блан, мускат или траминер, се демонстрират най-добре в една чаша, до момента в който шардонето, изключително в случай че е отлежавало в дъб, стои добре в друга. В реалност обяснението е напълно просто. Големината на чашата и широчината на отвора дефинират ъгъла, под който виното попада в устната празнина, а от това зависи по какъв начин ще възприемем усета. Ние долавяме усетите сладко, солено, кисело и горчиво посредством зони ситуирани върху разнообразни сектори от езика. Това значи, че точно ъгълът на изтичане има огромно значение за усета на виното.

По време на тазгодишното издание на DiVino.Taste посетителите ще имат опция да дегустират алените сортове пино ноар, сира и каберне совиньон в особено създадени за тях чаши от компанията Riedel. Така ще могат да се убедят какво голямо значение за разбиране на виното има чашата и ще открият нови измерения във усетите на виновност и шампански. Световният водач в производството на чаши за вино отива още по-далеч: за пръв път в у нас ще бъдат показани чаши Riedel, избрани особено за три от знаковите български червени сортове – мавруд, необятна мелнишка лоза и рубин.

Всъщност, историята на актуалната чаша напълно не е дълга. В средата на предишния век австрийски професор по стъкло и разпален фен на виното, взема решение да направи идеалната чаша за алено вино. Името му е Клаус Ридел и точно той прави същинска гражданска война в визията ни за чашите. Професор Ридел изобретява яйцевидната форма на чашата, която вечно сменя по този начин наречената V-образна или вид „ лале “. Той не стопира дотук и разкрива, че всеки вид грозде изисква своята чаша. Така се появяват огромни чаши, предопределени за червени сортове с по-дебели ципи на зърната, като каберне совиньон, каберне фран, мерло и други. Или с по-отворени и по-ниски балони, предопределени за пино ноар, небиоло. Белите сортове не остават по-назад. Чашите за сортове с по-голяма прохлада и минералност са високи и тесни, а тези за лежалите в дъб, стават по-ниски и необятни. Всеки сантиметър е значим.

Цялата загадка се крие в салдото на три размера на балона на чашата: височина, широчина и диаметъра на отвора. Чрез съотношението сред тях до нас доближават разнообразни пластове аромати и ние получаваме друга визия за виното. Това съответствие се отразява и на вкусовите усещания. Така една не добре направена или подбрана чаша може да направи хубавото вино - кисело или горчиво. Не инцидентно в семейство Ридел назовават своите чаши принадлежности.

Ето двете лекции, на които феновете да опознаят магическото влияние на чашите Riedel върху виното по време на DiVino.Taste 2018:

Чаши Riedel за три типичен червени сорта – събота, 24 ноември, 16:30 часа

Големите бургундски сортове и чашите Riedel – неделя, 25 ноември, 12:00 часа

Мястото е зала Вихрен на Интер Експо Център София, DiVino.Taste 2018.

В цената на билета за тези свръхинтересни демонстрации е включен и достъп за същия ден до зала 5, където може да дегустирате 500 от най-хубавите български виновност на над 70 производители.

Пакет Riedel + дава опция да изберете една от горните две демонстрации, един от майсторските класове на международно равнище, както и достъп за трите дни до ревюто DiVino.Taste в зала 5, 23-25 ноември 2018.

И още, за пръв път пред българските медии ще бъдат показани с дегустация чаши Riedel, избрани особено за три от знаковите за България локални червени сортове – мавруд, необятна мелнишка лоза и рубин! Това ще се случи на 24 ноември, събота, 13:30, зала Вихрен на Интер Експо Център, DiVino.Taste 2018!

Вижте повече на Taste.bg
Купете билети на Vintageclub.bg


Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР