Най-опасният маршрут в света - този през Средиземно море, взе

...
Най-опасният маршрут в света - този през Средиземно море, взе
Коментари Харесай

Най-опасният маршрут за мигрантите към Европа взе 2600 жертви

Най-опасният маршрут в света - този през Средиземно море, взе повече 2600 жертви тази година.

Броят на починалите мигранти се е нараснал фрапантно спрямо 2022, а записаните прекосявания са най-вече от 2017-а насам.

Повече от 100 въоръжени спора за 2023 година по данни на Червения кръст. Почти 200 000 души намират избавление на Стария континент. Мигранти от Тунис и Либия стигат крайбрежията на Италия през Средиземно море. Други идват в Гърция, Испания, Кипър и Малта. Трети в никакъв случай не доближават сушата.

Данните сочат, че доста корабокрушения са с нерегистрирани лодки, които изчезват - безследно и без оживели. Така действителният брой на починалите става по-голям.

" До 24 септември над 2500 души бяха оповестени за починали или изчезнали единствено през тази година. Този брой съставлява нарастване с две трети в съпоставяне със същия интервал на предходната година ", споделя Рувен Меникдивела, шеф на Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Мигрантският напън през Средиземно море има дълга история. Зад нея се крият хиляди изчезнали и починали в морските дълбини. По време на Студената война миграцията е мощно лимитирана, само че след 90-те години на предишния век хиляди хора от Африка и Турция стартират да търсят избавление от редица спорове.

Именно Средиземно море е мястото, където противозаконната миграция към Стария континент е най-значителна.

" Това лято броят на децата и възрастните, починали по централния средиземноморски миграционен маршрут, се утрои спрямо предишното лято. Средиземно море се трансформира в гробище за децата и за тяхното бъдеще. Политиките през днешния ден попречват ефикасното и координирано търсене и избавяне в морето ", регистрира през септември Реджина де Доминичис, районен шеф на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Примери от последните години, станали причина за мощна миграция, са събития като Арабската пролет и войните в Сирия и Либия.

През 2023-та, с изключение на редица въоръжени спорове, земетресението в Мароко и последствията от бурята Даниел в Либия накараха хиляди хора да мигрират.

" Ние не можем повече да ставаме очевидци на нещастия с претърпели корабокрушение мигранти, провокирани от отвратителния трафик и фанатизма на безразличието. Хората, които рискуват да се удавят, изоставени посред вълните, би трябвало да бъдат избавени. Това е човешки дълг, това е дълг на цивилизацията ", прикани преди три месеца папа Франциск.

Тази година се навършват 75 години от Хартата за Човешките права, които обаче не работят в Средиземно море. От години страните членки на Европейски Съюз договарят за огромни промени на общата система и създаване на безвредни направления за мигранти към Европа, само че без резултат. Мигрантите употребяват гумени салове, риболовни кораби и даже железни лодки, които се товарят доста над потенциала им. Бягство с цената на всичко. Смърт или нов живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР