Най-одумваният символ в професионалния бейзбол е пред своето окончателно заличаване.

...
Най-одумваният символ в професионалния бейзбол е пред своето окончателно заличаване.
Коментари Харесай

Кливланд изпраща Вожд Уаху към Вечните ловни полета

Най-одумваният знак в професионалния бейзбол е пред своето дефинитивно изтриване. Вожд Уаху – дългогодишната емблема на Кливланд Индиънс, представляваща ухилена червенокожа физиономия с индианско перо за лукс, стартира своя финален сезон в МЛБ.

Това стана ясно от паралелни известия на комисионера на лигата Роб Манфред и притежателя на клуба от Охайо Пол Долън, които оповестиха, че от 2019 година нататък зъбатият симпатяга излиза в пенсия. Или по-скоро минава във Вечните ловни полета.

Rob Manfred says the Indians are moving forward in 2019 without the longtime Chief Wahoo logo. pic.twitter.com/ILAfUs4Gxd
— ESPN (@espn) January 29, 2018
" Мейджър лийг бейзбол има ангажимент да построи просвета на приемливост и многообразие в нашия спорт – разгласи Манфред. – През последната година водехме разговор с Индиънс по отношение на използването на Вожд Уаху като знак на клуба. По време на нашите градивни диалози Пол Долън даде да се разбере, че доста почитатели имат дълбока връзка с логото и неговото място в историята на тима. Въпреки това клубът одобри моята позиция, че тази емблема към този момент не е допустима в МЛБ, и съм благодарен на господин Долън за решението тя да бъде отстранена от униформите от 2019 година Това е вярната посока. "

Самият необут на Кливланд бе по-лаконичен: " Ние от много време сме чувствителни и от двете страни на полемиката. Осъзнаваме, че доста от нашите почитатели са привързани към Вожд Уаху, само че разбирам и желанието на посредник Манфред да премахнем логото. И ще го създадем. "

Descendant of 1st Native American big league ballplayer welcomes Cleveland scrapping 'Chief Wahoo' https://t.co/0S4JY2eR72 pic.twitter.com/FivM2mSpBA
— CBC Indigenous (@CBCIndigenous) January 29, 2018
Вожд Уаху е неразделна част от екипите на " индианците " от 1948 година, само че през последните две десетилетия е обект на все по-яростни обществени диспути. Всяка година преди началото на сезона представители на коренното население на Съединени американски щати, както и цивилен организации за отбрана на правата на малцинствата, се събират пред ст. " Прогресив Фийлд ", с цел да стачкуват против " обидното обрисуване на тяхната раса ".

Най-крайните съперници приканват даже за промяна на името на клуба, каквито офанзиви има и против футболния Вашингтон Редскинс от НФЛ. През предходната година Върховният съд на Съединените щати отхвърли следващия иск и разреши на " червенокожите " да запазят своето название и лого.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР