Най-обичаната и най-често поставяна българска оперета „Българи от старо време”

...
Най-обичаната и най-често поставяна българска оперета „Българи от старо време”
Коментари Харесай

„Българи от старо време” с премиера утре в Музикалния театър

Най-обичаната и най-често поставяна българска оперета „ Българи от остаряло време” от Асен Карастоянов има премиера на на следващия ден и вдругиден в Музикалния спектакъл. Безспорната оперетна класика е основана особено за трупата на театъра. Тя се играе за първи път преди близо 60 години. Новата режисура е осма подред за „ Българи от остаряло време” на сцената за Музикалния спектакъл.
Либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов демонстрира с добросърдечна подигравка възрожденския обичай и нрави на българина. Зрителите ще се потопят в фамилната идилия и романтика на патриархалните българи, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по- възрастните е закон. Ще се посмеят над някои особености на нашата народопсихология и ще се вълнуват дружно с младите, когато се опълчват на старите разбирания в името на любовта, съобщи БГНЕС.
На сцената ще оживеят колоритните облици на Дядо Либен и Хаджи Генчо, които поради безконечното си политиканстване на тематика „ московците или ингилизите” заплашват годежа на децата си Павлин и Лила, оповестиха от Музикалния спектакъл.
Режисьор на новия театър е Александър Мутафчийски, който като солист години наред се въплъщава в обичания от публиката и от него самия облик на Бай Либеновия аргатин Иван. „ Поглеждайки с очите към този момент на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „ Българи от остаряло време “ ни предизвикат в наши дни? И по какъв начин, без да се вършат преднамерени театрални препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона” – споделя Мутафчийски.
Режисьорът се вълнува от битката сред остарялото и новото, сред консерватизма и духа на Възраждането. „ Специално внимание съм обърнал на копривщенските свахи и клюката, която пълзи по улиците и придобива унищожителна мощ” – споделя още режисьорът.
Виталната музика на Асен Карастоянов ще прозвучи в цялостната си мощ. Публиката ще чуе за първи път музикални моменти, които дълги години не са изпълнявани. Ярката сценичност на оперетата „ Българи от остаряло време “ ще бъде подчертана и с хубостта на българските обичаи и танци. „ Всичко това събрано в новата режисура и поднесено с доста пресен и автентичен комизъм, красива и безконечна българска музика”- обобщава Мутафчийски.
Музикален началник на постановката е Юли Дамянов, диригент- Огнян Митонов, сценография- Иван Савов, костюми- Мариана Попова и Иван Савов, хореография- Татяна Янева, хормайстор Людмил Горчев.
В ролята на Дядо Либен ще забележим солистите Иван Панев и Христо Сарафов. В облика на Хаджи Генчо ще се въплътят Николай Борисов и Румен Григоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР