Най-новият стенопис на София все още не е кроснат. Разбирайте,

...
Най-новият стенопис на София все още не е кроснат. Разбирайте,
Коментари Харесай

Визионерство по и под улиците и улуците

Най-новият стенна живопис на София към момента не е кроснат. Разбирайте, надраскан от прекомерно самоуверен графитаджия. Наскоро белгийският художник Хейс Ванхее реализира първия си план в Източна Европа като избра софийската централна уличка " Хан Аспарух № 23 ". Вписа се чудесно в актуалната ни улична сцена.



Любимците на Хейс са хората птици . Нямат криле, само че наподобяват в действителност свободни и подготвени за полет . Рисува ги под дърво и камък по света. А към този момент и у нас.

Илюстратор с изискан, графичен, черно-бял афинитет към уличното изкуство от тийнейджърските години, Хейс има различим почерк и деликатни послания за мястото на индивида измежду себеподобните и останалите живинки в природата.



В своята столична интерпретация те са почистили, изпрали са блузката на дребния Боян, приготвили са нещо дребно за ядене и пийване, сричат буквара за почивка или просто съзерцават из облаците. Домът им изплува над локвите и колите за скрап, а чиновниците на компанията Хан Аспарух & Sons  International  Transport евентуално с наслада биха ги отвели към обекта на наблюдаване. Или пък не – с цел да останат метафора на живата природа в личния си Parked  Life .



  се паркира към Хейс в продължение на седмица и наблюдава сътворението на няколкометровото автогнездо . Случвало ни се е и различен път, изключително щом става дума за впечатляващи градски фрески.

Хейс гостува на София около Белгийските дни и креативната стратегия на .



Същите графити герои, които ни спретнаха  второто подлезно издание на G raff  Express  напролет. Първото ни се случи преди цели две години.



С второто подлезът наоколо до централната ЖП и автогара засия в синьо, розово, лилаво, зелено, жълто и оранжево. Е, да, има още доста други цветове.







Куратор на графити изложбата подземен беше Николай Петров GLOW , който рисува наред с останалите. Списъкът е дълъг: ARSEK &  ERASE, BRUS, BILOS, EPIK, FELON, GANA, JAH1, KOTK, MAZEONE, MOUSE, STEN, XPOME, ANDREY  PALVAL.



GLOW  не дефинира тематика, а цветова гама , и по този начин разпредели наличното тухлено пространство. Целта – да даде допустимо най-голяма художествена независимост, като в това време реализира естетика и целокупност на образното обръщение .



Сред създателите има както българи, по този начин и чужденци .



Някои са изключително известни на родната графити сцена.





Други имат безусловно паметен статут в уличните и подземните среди, въпреки част от минувачите да съпоставят делото им с шевица .



Единствената дама в компанията е Виктория Георгиева MOUSE  и това не изненадва доста, защото художничките на графити у нас към момента са по-скоро необичайност .







Сред създателите на подлезните изображения е и Андрей Палвал, украински орнитолог и художник, избягал в България от войната в родината му дружно със брачната половинка си и трите им дребни деца .



Андрей попада инцидентно измежду останалите авансово подбрани актьори. Но харесват стила му и му обособяват специфична стена. Днес Андрей може да се гордее и с първата си независима галерия в София . Разбира се, " Изотопия " я отрази уместно.

В среда, подобаваща и за орнитолози, и за непрофесионални фенове на птиците и другите летящи твари, огласени от диалозите на лястовиците – по този начин тазгодишната визионерска годишна продукция даде плодове .





Можете да им се насладите, изключително в случай че търсите сянка посред августовската горещина или укритие от ненадейна лятна стихия .






Можете и да ги снимате, само че по-добре вникнете в тях.

Право напред против стената без да сте Фатих Акин! Успешен визионерски фокусиран графити лов от " Изотопия " – предаването, което обича графити още от първия ефир !

Снимки: Иван Нотев



По обявата работи: Лора Търколева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР