Най-новият сондажен кораб на Турция започна търсене на нефт и

...
Най-новият сондажен кораб на Турция започна търсене на нефт и
Коментари Харесай

Турция започна сондажи в Средиземно море с надежда за добри новини“

Най-новият сондажен транспортен съд на Турция стартира търсене на петрол и природен газ в Средиземно море. Това разгласи министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез, представен от Daily Sabah. Най-новият и най-модерният транспортен съд за подводни въглеводородни сондажи във флота на страната - Abdülhamid Han, ще извърши изследвания в кладенеца Yörükler-1, който се намира на към 55 километра от брега на Газипаша в провинция Анталия.

Енергийният министър изрази вяра, че търсенето в Източното Средиземноморие ще докара до открития, сходни на тези в Черно море, където Турция откри ресурс от природен газ с размер от 540 милиарда кубични метра (bcm).

" Вярваме, че и тук ще последваме щастливите открития от Черно море с нови положителни вести, този път в Средиземноморието ", написа Дьонмез в Twitter.

" С потта на нашите инженери и молитвите на нашата нация, дано ориста на нашия транспортен съд бъде добра и сондирането му ползотворно ", добави министърът.
 Турция ще е подготвена да употребява използва природен газ от Черно море през март 2023-а
Турция ще е подготвена да употребява използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Залежите са към 540 милиарда куб. м.

Мястото на сондажа е северозападно от остров Кипър в Източното Средиземноморие. То е отвън водите, декларирани от администрацията на кипърските гърци. Очаквано обаче, гръцките управляващи не са удовлетворени от протичащото се.

От своя страна турският президент Реджеп Таип Ердоган Ердоган отхвърли възраженията на гръцката и кипърската администрация против осъществяването на сондажни задачи и съобщи, че Турция има право да търси сила в личните си региони.

" Нашето изследване и сондиране в Средиземно море е в границите на нашето лично суверенно притежание ", акцентира президентът.

Турция не беше изпращала транспортен съд в Източното Средиземноморие след изтеглянето на сондажния транспортен съд Yavuz през септември 2020 година. След като дойде на мястото предходната сряда, корабът би трябвало да извърши проучвателната си задача в продължение на два месеца.

Оборудван с усъвършенствана технология от седмо потомство, Abdülhamid Han тежи 68 000 тона и може да пробие на повече от 12 000 метра дълбочина. Това е един от петте сондажни кораба от седмо потомство в международен мащаб. Има височина на кулата от 104 метра и побира 200 души екипаж.
 Европа направи Съединени американски щати най-големия експортьор на полутечен природен газ в света
Европа направи Съединени американски щати най-големия експортьор на полутечен природен газ в света

Износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати се е нараснал с 12% през първата половина на 2022 година

Корабът е с дължина 238 метра и широчина 42 метра и е най-големият и най-напредналият в софтуерно отношение за дълбоководни сондажи във флота за изследване на Турция. Другите сондажни кораби на страната - Fatih, Kanuni и Yavuz, работят в Черно море. И четирите кораба са кръстени на османски султани.

Газовото находище Sakarya, ситуирано на към 150 километра от брега на страната в Черно море, е дом на най-голямото изобретение на природен газ в Турция. Първите тръби за подводната тръбопроводна мрежа, която ще транспортира газ на сушата, бяха положени през юни тази година.

Първият сектор беше обвързван с морското дъно от пристанището Филиос в северната провинция Зонгулдак. Правителството съобщи, че тръбопроводът, който ще свързва кладенците в полето с преработвателното оборудване, ще стартира да изпомпва газ от първото тримесечие на 2023 година.

Турската страна към момента е мощно подвластна от вноса на природен газ, с цел да покрие енергийните си потребности, чиято цена скочи внезапно след нахлуването на Русия в Украйна. Миналата година 45% от газа, употребен в страната, идваше точно от Русия, а останалата част от Иран и Азербайджан.

Годишното ползване на газ в Турция се е повишило от 48 милиарда куб. м през 2020 година до рекордните 60 милиарда куб. м през 2021 година, като се чака да доближи до 63 милиарда куб. м тази година, съгласно формалните данни.
 Превозът на съветски петрол с танкери стана доста доходно занятие, кой го прави
Превозът на съветски петрол с танкери стана доста доходно занятие, кой го прави

Тарифата за транспорт се е утроила
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР