Най-новият филм на сърбина Душан Милич Мрак“, посветен на последиците

...
Най-новият филм на сърбина Душан Милич Мрак“, посветен на последиците
Коментари Харесай

Филмът "Мрак" на Душан Милич е част от програмата на София филм фест

Най-новият филм на сърбина Душан Милич " Мрак “, отдаден на последствията от войната в Косово, е включен в програмата на 26-ия София филм фест , а режисьорът пристигна у нас, с цел да покаже персонално лентата си пред публиката.

Пред феновете Душан Милич показа, че в никакъв случай не си е представял, че ще покаже " Мрак “ в изискванията на нова война. 

Световната премиера на " Мрак “беше на 33-ия кино фестивал в Триест през януари , където беше включен в конкурсната стратегия и където сграбчи едно от най-ценните оценки – премията на публиката за най-хубав пълнометражен филм . Лентата е определяна жанрово като психически трилър, чиято история е обвързвана с последствията от войната в Косово.

Копродукцията е сред Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

Режисьорът на " Мрак “ Душан Милич е прочут на българската аудитория – от времето на неговия пълнометражен дебют " Ягода в супермаркета “ (продуциран от Емир Кустурица) . Филмите му са представяни в разнообразни издания на София филм фест. Вторият му филм " Гуча! “ (2006) завоюва премията на публиката на 11-ия София филм фест. 

Душан Милич е създател и на сюжета на кино лентата " Мрак “, като се изключи че го режисира:

Историята за последствията от войната в Косово е разказана в границите на 108 минути през очите на 11-годишната Милица, която живее някъде в планината в парцел, заобиколен от гъста гора дружно с майка си и дядо си и върви на учебно заведение с танк на мироопазващите сили . Когато слънцето залезе, фамилията се барикадира в къщата, уплашено от ужасните писъци, които се чуват в гората.

Душан Милич споделя, че след войната в Косово доста фамилии и от двете националности – сърби и албанци, са били разединени, уплашени и унищожени, както физически, по този начин и душевно.


Убеден е, че никой е нямал потребност от тази война:

" Определено не съм очаквал, че ще пуснем кино лентата в обстановка на нова война! Излъчването му се отсрочи с 1 година поради Covid пандемията и се оказа, че в този момент го пускаме в една изцяло нова обстановка в света, която е доста злополучна. Посветих този филм на баба ми, която умря в годината, когато завършихме кино лентата. Бях извънредно непосредствен с нея и по тази причина й го посветих. Иначе концепцията за кино лентата ми хрумна преди 6-7 години, само че в киното в никакъв случай не знаеш по кое време ще получиш финансиране. 2-3 години писах сюжета и  развивах концепцията. През 2018 година получих финансиране, а през 2019 година започнахме действително работа по кино лентата ".
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР