Най-новите филми на Вим Вендерс и София Копола, които ще

...
Най-новите филми на Вим Вендерс и София Копола, които ще
Коментари Харесай

Най-новите филми на Вим Вендерс и София Копола, които ще гледаме през март

Най-новите филми на Вим Вендерс и София Копола, които ще гледаме през март в границите на 28-ия София Филм Фест. „ Прекрасни дни “ е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс, а „ Присила “ на София Копола ще бъде показан в зала 1 на НДК, във вечерта на разпределяне на премиите на 28-ия фестивал – 23 март, и американската церемония на фестивала. 
" Прекрасни дни "  
Филмът бе номиниран за „ Златна палма “ и почетен с премията на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи наградата за най-хубав артист. Филмът е и измежду кандидатите за " Оскар " за най-хубав интернационален филм. 

Сюжетът наблюдава един чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс. „ Режисьорът ловко построява видимо простата конструкция на кино лентата, наблюдавайки дребните детайлности от ежедневната рутина с емпатия, топлина и схващане, а те последователно, съвсем незабележимо усилват прочувствената мощ на описа. Той е обезоръжаващ с безспорната липса на цинизъм – неповторима творба на умел занаятчия, който дълго и надълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни “,  написа Дейвид Руни за The Hollywood Reporter.  
„ Присила “ на София Копола
С влиятелната премия „ Купа Волпи “ за най-хубава актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на София Копола, привлече  интереса на киноманите още на премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „ Златен лъв “. До момента
Спейни има 10 номинации за своето преобразяване в обичаната Присила на „ Краля на рока “ Елвис Пресли.

 София Копола основава сюжета по биографията Elvis and Me с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън. В центъра на историята е почтеното и чаровно младо момиче, в което се влюбва именития и неудържим Елвис (Джейкъб Елорди).

През гледната точка на обичаната на Елвис, Копола споделя за непознатата страна на един популярен американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от немската военна база до приказното имение в Грейсленд. „ Бях разчувствана от записките на Присила Пресли за претърпяното от нея като млада жена в Грейсленд и се пробвах да пресъздам чувството да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, с цел да откриеш личния си живот. За мен като създател е значимо да покажа света през очите на героинята си, без да я съдя “, споделя София Копола.

 
И още пет заглавия, които ни чакат на София Филм Фест

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР