Най-новата версия на знамето на Съединените щати, която се използва

...
Най-новата версия на знамето на Съединените щати, която се използва
Коментари Харесай

Флагът на САЩ е създаден от ученик

Най-новата версия на знамето на Съединените щати, която се употребява през днешния ден, е основана от възпитаник в гимназията, който в началото е получава оценка 5- (B- по американската оценителна система) за дизайна си.

 Robert G. Heft by Gage Skidmore

Робърт Хефт на 5 декември 2009 година, седем дни преди гибелта му

По негови лични думи малко преди да почине на 12 декември 2009 година, Боб Хефт описа пред StoryCorps историята по какъв начин неговият дизайн е определен всред към 1500 подадени оферти, с цел да стане 27-ият (и от 2007 година насам, най-дълго служещият) формален байрак на Съединени американски щати:

 Flag of the United States

Официалното знаме на Съединени американски щати с 50 звезди

Основната смяна, която Хефт прави в дизайна си по отношение на дизайна на предходния байрак, беше просто в оформлението на звездите. В дизайна на Хефт той трансформира 6 реда от по 8 звезди (които една година по-късно ще станат 7 реда от по 7 звезди) до класификация, в която се редуват 5 реда от 6 звезди и 4 реда по 5 звезди. Докато човек може да види по какъв начин неговият преподавател би му дал по-ниска оценка за такава незначителна смяна, Хефт счита, че това би било от решаващо значение за приемането на знамето. “Работата е в това да добавите [звезди], тъй че никой да не забележи, че има смяна в дизайна. “

Две години откакто той го прави и единствено една година след приемането на 49-звездното знаме поради прибавянето на Аляска през януари 1959 година, 50-звездното знаме на Хефт е признато и оповестено за формалния дизайн на флага на Съединени американски щати – на 4 юли 1960 година, когато и Хаваите стават част от Съединени американски щати. Това е несъмнено най-големият двугодишен взрив на продажбите на знаме в историята на Съединени американски щати, като дизайнът се трансформира два пъти през този интервал.

Версия на знамето, с 51 звезди

В допълнение към проектирането на сегашния байрак, Хефт също по този начин прави и байрак с 51 звезди, подготвен да бъде препоръчан, в случай че възникне нужда. Той го направи единствено няколко седмици откакто приключи версията с 50 звезди. На неговия 51-звезден байрак има шест реда с редуващи се сред девет и осем звезди.

Когато Робърт умира, този 51-звезден байрак е даден на Кларънс Милър от Охайо, с цел да го показа, в случай че към страната се добави нов щат. Ако в последна сметка в миналото се одобри, това ще направи Хефт първият човек, който в миналото е проектирал два американски флага.

Въпреки че историята със знамето на Бетси Рос, което има 13 звезди и е първото знаме на Съединени американски щати, публично се преподава на множеството американски възпитаници в даден миг от началното учебно заведение, евентуално тази история въобще да не е вярна. Повечето историци през днешния ден считат, че тя евентуално не е ушила първото знаме, както се твърди. Всъщност има малко доказателства, които да демонстрират, че тя изобщо е взела участие по някакъв метод в основаването му. Самата история даже се появява чак 34 години след гибелта на Бетси и близо век след основаването на знамето. Освен това няма документирани доказателства, че самата тя в миналото е твърдяла, че ушива американския флаг. Историята идва от единствения й оживял внук, Уилям Канби, който е на 11 години, когато тя почива. Той твърди, че е чул баба му и други членове на фамилията да приказват по какъв начин тя прави знамето. Това е малко подозрително, защото излиза, че е изчакал, до момента в който всички останали в фамилията му, които биха могли да потвърдят историята, умрат, преди да я показа със света.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР