Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев Талант“ ще направи своята премиера

...
Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев Талант“ ще направи своята премиера
Коментари Харесай

Пиесата „Талант“ от Захари Карабашлиев ще се играе за първи път в Бургас

Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев „ Талант “ ще направи своята премиера в Бургас на 26 януари в Културен дом НХК.

Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев. В актьорския състав са още двама артисти от театъра в Плевен – Ива Николова и Георги Енчев, а режисьор е Василена Радева.

Авторът Захари Карабашлиев показва втората си пиеса след триумфа на „ Опашката “, която получи „ Аскеер “ за „ Най-добро зрелище “ през 2022 година.

„ Талант “ придвижва публиката в нощта на най-самотния рожден ден на един провален куклен артист, който изненадващо е посетен от брат си – от дълго време напуснал родината, с цел да избяга от правораздаването. Защо се е върнал? Какво не могат и какво би трябвало да си кажат двама братя, разграничени от една надълбоко заровена загадка? Ще научим ли истината за осъщественото закононарушение?

Пиесата е написана особено за Александър Алексиев и Стоян Дойчев и театралните фенове доста елементарно биха могли да разпознаят техни черти в облиците на героите.

Ето какво споделя Захари Карабашлиев за началото на „ Талант “: „ Алек и Стоян имат между тях чудна химия – постоянно с комизъм и самоирония, само че с почитание и с същинска топлина един към различен – като братя… Един ден ме помолиха да опитам да помисля нещо за тях. Бяхме седнали в едно кафе на пл. „ Св. Седмочисленици “. Казах им, че няма по какъв начин да го направя — не пиша “по поръчка ”, извънредно ангажиран съм и т.н… Обаче, още до момента в който бяхме дружно, нещо в тях необяснимо ме предизвика и когато се прибрах вкъщи, започнах да пиша пиесата. На идната заран ги поканих да се забележим у нас — бях написал повече от 20 страници. Дойдоха, седнахме на масата и започнаха. И когато свършиха написаните страници, подвигнаха въпросително погледи към мен с думите: „ Какво става по-нататък? “.

Двамата артисти също признават, че сред тях се получава едно необяснимо с думи взаимоотношение на сцената и го съпоставят с прекарването по време на фотосите на кино лентата „ Възвишение “ (2017 година, режисьор Виктор Божинов, по романа на Милен Русков).

Пиесата Карабашлиев приключва в рекордно малко време, като споделя написаното на парче с актьорите. „ Събирахме се вкъщи да я четем на маса и я обсъждахме – не мислехме нито къде ще я слагаме, нито с кого и по какъв начин. Едва когато сложих „ край “, пристигна и въпросът – към кого да се обърнем, с цел да я режисира, кой спектакъл ще ни приюти? Първите подготовки съответстваха с Ковид карантината, репетирахме надалеч от театрална сцена, в домовете си, даже в баналната атмосфера на един бизнес офис, а най-после и в редакцията на издателство “Сиела ”. Пиесата обаче стъпи на краката си, чак когато режисурата пое един обичан експерт – Василена Радева. Достатъчно млада, с цел да е любопитна, и с задоволително опит, с цел да вкара цялата тази сила в съзидателност “, добавя създателят. “Плевенският спектакъл и неговия нов шеф Димитър Кабаков одобриха тази история да оживее на тяхна сцена, а двамата прелестни плевенски артисти — Ива Николова и Георги Енчев — дадоха ново измерение на представлението, “в което има даже и кукли, само че няма да издавам повече ”, приключва създателят.

„ Талант “ задава доста въпроси за света, в който живеем. Свят, в който постоянно най-опасните бойни полета не са към далечни непознати фронтове, а сред стените на личния ти дом.

“Талант ” е под напрежение, само че и развлекателен роман за истината и нейното неявяване. А въздействащият и непредвиден край може да промени визия ви за “талант ” и неговата същинска цена.

Сценографията и костюмите са на Симеон Стоилов, сценографията на куклите е на Рада Петрова-Андонова, музика – Милен Апостолов, театрално придвижване – Анна Кабакова. Пиесата е част от продукцията на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “.

Билети за постановката можете да намерите на Eventim: , Grabo: на касата на Часовника, тел.: 0899837387.

* Фотограф: Иван Ерменков
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР