Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия

...
Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия
Коментари Харесай

България с най-ниското почасово заплащане в ЕС

Най-ниското почасово възнаграждение за своя труд в границите на целия Европейски Съюз получаваме в България, сочи последното изследване на Евростат, заяви Burgasinfo.

Данните демонстрират, че приблизително взимаме по 3,5 евро на час, а директно преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро. През 2011 година най-високи почасови разноски за труд са регистрирани в Белгия, където локалните поданици се потят за 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час. Освен в България и Румъния, най-ниско е заплащането в Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според оповестените в Национален статистически институт планове за 2010 година, усреднените разноски на работодателя за труд за един отработен час са 7 лв. за наетите лица в публичния бранш и 5,13 лв. - в частния бранш. От икономическите действия най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа сила. Те получават по 18 лв. на час.

Работещите в добивната индустрия получават по 16 лв. на час, чиновниците във финансовия и осигурителен бранш - по 13 лв. на час, а работещите в превоза и известията - по 8 лв. на час, демонстрират данните на Национален статистически институт. Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени чиновниците в административния и помощен бранш - по 2,72 лв. на час.

Работещите в областта на образованието получават по 6,50 лв. на час, в държавното ръководство - по 7,86.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР