Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 18° и

...
Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 18° и
Коментари Харесай

Времето през януари ще е динамично. Температурите ще са между минус 18° и плюс 15°

Най-ниските температури през януари ще бъдат сред минус 18° и минус 13°, в котловините - до минус 20°, по Черноморието - към минус 10°, а най-високите – сред 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето през януари на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи Флагман.

Астрономическа информация:

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 06.01 — новолуние, 14.01 — първа четвърт, 21.01 — пълнолуние, 27.01 – последна четвърт.

Климатична информация:

Януари е най-студеният месец от годината и нормално той дефинира характера на зимата – мека, естествена или сурова. Времето нормално е облачно и мъгливо. При нахлувания на леден въздух от северозапад и североизток вали сняг и се основават условия за снежни виелици, изключително в Северна България.

Средният брой на дните със снежна завивка в Северозападна България е към 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините постоянно духат мощни ветрове, нормално от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в множеството региони на страната – абсолютният най-малко за страната е минус 38,3˚, измерен в Трън през 1947 година През януари има и интензивни стопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚.

Прогноза:

Тази година през януари се чака междинната месечна температура да бъде към и под нормата, която в Северна България и високите полета е сред минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската равнина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските региони – сред минус 8 и минус 3°.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която е сред 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните региони – сред 60 и 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат сред минус 18° и минус 13°, в котловините - до минус 20°, по Черноморието - към минус 10°, а най-високите – сред 10° и 15°.

През първите дни от януари се чака навлизане на студена арктична въздушна маса и през първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от нормалните, макар че в края на интервала релативно ще се покачат. Към 3-4-ти и в края на десетдневието има нараснала възможност за превалявания от сняг.

През второто и третото десетдневие динамичността на атмосферните процеси ще е нараснала.

Температурите ще бъдат близки до нормалните. Вероятност за превалявания има през интервала 13-15-и, към 20-и, 25-и и в края на месеца.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР