Най-накрая ще получим електрифицирана“ Miata през 2026 г. Електроентусиастите от Electrek

...
Най-накрая ще получим електрифицирана“ Miata през 2026 г.
Електроентусиастите от Electrek
Коментари Харесай

Следващата Мазда Миата прави голяма крачка в своето развитие

Най-накрая ще получим „ електрифицирана “ Miata през 2026 година

Електроентусиастите от Electrek разясняват горещата вест. 

Mazda удостовери, че идващото потомство на MX-5 Miata ще се появи през 2026 година и ще бъде „ електрифицирано “. Въпреки че автомобилният производител не е казал какво равнище на електрификация значи това – хибрид, плъг-ин хибрид или напълно електрическо.

Потвърждението е доста постно откъм детайлности, макар че Mazda съобщи, че ще работи с Rohm Semiconductor за създаването на електрически мотори и с Envision AESC за акумулатори.

Още през 2019 година съобщихме, че Mazda обмисля електрифициране на идната Miata. Тогава не беше ясно дали става дума за изцяло електрическа или хибридна версия – а с тази вест към момента не е ясно. Но подозираме, че евентуално ще бъде стандартен или плъгин хибрид, а не изцяло електромобил.

По това време шефовете на Mazda, отговарящи за брандинга и научноизследователската и развойната активност, обявиха, че автомобилът и марката би трябвало да се насочат към по-екологично държание, само че че главната цел на MX-5 е да остане лек, което е предизвикателство предвид на тежестта на батериите на електрическите автомобили.

Оттогава Mazda декларира, че Miata в последна сметка ще бъде електрифицирана, само че в този момент към този момент имаме дата: 2026 моделна година, което значи, че автомобилът евентуално ще бъде на пътя в средата на 2025 година

Miata е извънредно лек автомобил – моделът MX-5 за 2023 година има лично тегло от към 1088 кг. За съпоставяне с някои леки електрически коли, истинският Tesla Roadster, в който необятно се използваха скъпи и леки въглеродни нишки, тежеше ~1270 кг, а сходната идея Caterham Project V ще тежи ~1179 кг.

Не единствено това, само че Miata е наличен автомобил, а не просто лек. Цената и на двата гореспоменати електрически автомобила е шестцифрена, до момента в който цената на MX-5 стартира от Малко над 60 хиляди лв..

Но има и други леки електрически автомобили на по-ниски цени, като Mini Cooper SE с тегло  1360 кг на цена 30 хиляди $ и несъществуващото BMW i3 с тегло 1315 кг, чиято цена за първи път стартира от 42 хиляди $.

Така че тук сигурно има предизвикателство, само че то не е непостижимо, изключително откакто батериите на електрическите автомобили не престават да усъвършенстват енергийната си компактност. Със актуалните акумулатори една лека Миата с по-малък пробег би могла да бъде осъществима.

Но без значение от това, като се има поради историята на Mazda с електрификацията, подозираме, че това ще бъде по-скоро хибриден модел, а не напълно електрически.

Mazda е една от най-бавните в промишлеността, които възприемат технологиите за електрически транспортни средства. Японските автомобилни производители като цяло са изостанали в технологиите за електрически транспортни средства, а Mazda има минимум амбициозната цел за 2030 година за електрически транспортни средства в Съединени американски щати.

Нейният първи електромобил, MX-30, не беше огромен триумф и в първичния си тираж продаде единствено 505 автомобила (той се появи още веднъж тази година, само че от него бяха продадени единствено 66 броя).

От друга страна, Mazda твърди, че желае да продава единствено електрически коли и хибриди до 2030 година, а напълно неотдавна Mazda дръпна завесата за проектите си за електрически коли и сподели доста готина идея „ Vision study “ – грациозен, невисок роудстър с две порти, който изглеждаше като еволюция на Miata:

Макар че тази идея не съдържа доста детайлности, тя явно наподобява доста на Миата и беше пусната дружно с разискване на проектите на Mazda за EV, тъй че множеството смятаха, че тя ще се трансформира в някакъв тип електрифицирана Миата.

Що се отнася до MX-30, една от аргументите, заради които той не беше страховит, е, че е ясно, че автомобилът е планиран като PHEV и е трансфорат в EV единствено с цел да се спазят разпоредбите за излъчванията в Калифорния. В последна сметка MX-30 излезе като PHEV в чужбина и в действителност може би е много добър като PHEV.

Макар че хибридите и PHEV са по-сложни от електрическите коли – в един автомобил са вградени два задвижващи елемента вместо един – намаляването на тежестта на батерията може да докара до по-ниско общо тегло на автомобила, само че въпреки всичко да даде някои от преимуществата на електрификацията, като да вземем за пример частична работа без излъчвания (в случая на PHEV) и по-бързо ускоряване от електрическите мотори (и при хибридите, и при PHEV).

Така че съществуването на електромотор на борда под каквато и да е форма несъмнено ще помогне на известния фактор на развлечение на Miata, който постоянно е бил малко спъван от дребния му 2-литров 4-цилиндров мотор.

Какво споделя специалистът от Electrek Джеймсън Дау

Дългогодишните читатели може би знаят, че всякога, когато стане дума за Mazda, има тъкмо едно нещо, което ние в Electrek желаеме да чуем: че Miata ще бъде електрическа. Това се появява всякога, когато някой приказва за Mazda в нашата редакция. И тук получаваме доста мнения, в които се споделя същото.

Така че явно това е чудесна вест за нас. Молихме се за това от години и най-сетне то е тук (е… през 2026 г.).

Въпреки това Mazda е внимателна, като употребява думата „ електрифициран “. Това е малко уклончива дума в автомобилната промишленост, с цел да наподобяват напъните на автомобилните производители за електрически коли по-напреднали, в сравнение с са.

Както се вижда от многочислени изследвания, PHEV в действителност не понижават толкоз доста излъчванията, колкото се твърди, а стандартните хибриди към момента получават 100% от силата си от бензин и по този метод не оказват помощ доста за отказването ни от изкопаемите горива, което е належащо предвид на изменението на климата.

Сигурни сме, че хибридната Miata ще бъде по-забавна от бензиновата версия, стига Mazda да не я забави съзнателно, с цел да се усеща повече като бензинов автомобил… както направи с MX-30.

Но също по този начин сме сигурни, че една същинска напълно електрическа Mиата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР