Най-накрая се очертава едно справедливо соломоново решение на македонския църковен

...
Най-накрая се очертава едно справедливо соломоново решение на македонския църковен
Коментари Харесай

Македонски богослов: Само истинската "църковна майка" ще разреши спора


Най-накрая се обрисува едно заслужено соломоново решение на македонския църковен въпрос. Това сподели деканът на Богословския православен факултет към Университета "Св. Климент Охридски" в Скопие проф. доктор Гьоко Георгиевски във връзка писмото на македонската черква, че е подготвена да признае нашата за черква майка, в случай че и БПЦ признае нейната самостоятелност.

"На Балканите цялото православие е в роднински връзки и съвсем всички модерни национални църкви за своя "майка" смятат Цариградската патриаршия", сподели още той. "Тъй като използваме майчинството като парадигма за нашите църковни положения, би трябвало да подчертаем, че това е един извънредно огромен подарък и още по-голяма отговорност", сподели още деканът пред дръжавната организация в Скопие.

"Истинската майка не се срами от своето чадо, тя не го обезличава, тя не се държи егоистично по отношение на него, в противен случай тя се радва както при раждането на своята щерка, по този начин и в деня, когато тя напуща родния дом", акцентира деканът и прибавя:

"Най-накрая се обрисува заслужено решение на македонския църковен въпрос. В дословния смисъл на думата. Често употребяваната синтагма идва от една библейската история, когато пред цар Саломон две дами спорят коя е същинската майка на едно дете. Тогава Соломон предлага детето да бъде разполовено с меч и по този начин да бъде разграничено сред дамите. Една от тях незабавно се съгласила и споделила: Нека да не бъде, нито мое, нито твое - да бъде посечено! Но другата изкрещяла: Дайте й детото, само че не го убивайте! Както тогава по този начин и през днешния ден се вижда коя е същинската майка", споделя Георгиевски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР