Най-накрая физици от ЦЕРН успяха да засекат неутрино – може

...
Най-накрая физици от ЦЕРН успяха да засекат неутрино – може
Коментари Харесай

Засякоха неутрино за първи път по време на чисто нов експеримент в ЦЕРН

Най-накрая физици от ЦЕРН съумяха да засекат неутрино – може би най-енигматичните частици в цялата Вселена. Неутрино са извънредно леки и нямат заряд – т.е. рядко си взаимодействат. Изследването на тези, формирани от най-мощните ускорители на света, ще хвърли повече светлина върху тяхната природа.

Физиците разгласяват своето изобретение във Physical Review D . На процедура това е първият път, в който следим неутрино в ускорител за частици. Детекторът, наименуван FASTER, успя да засече едвам шест по време на пилотните си проби през 2018 година

„ Преди този план не бяха откривани следи от неутрино в ускорител на частици – разяснява професора по физика и астрономия Джонатан Фенг, съавтор на научния труд и един от ръководителите на колаборацията FASTER. – Забележителният пробив съставлява стъпка напред във връзка с по-доброто ни схващане на тези енигматични частици, както и на ролята им във Вселената. “

Детекторът се намира наоколо до опита ATLAS – един от четирите съществени детектора на Големия адронен ускорител. Поставен е в по-стар тунел, употребен за изстрелването на лъчи в предходните ускорители на частици, работещи на това място. Именно тук се изпраща и интензивния и мощно ориентиран лъч от неутрино.

Пилотният детектор е 29 кг, само че идващия, наименуван FASTERnu, ще бъде съвсем 1100 кг. Когато стартира работа през 2022 година, той би трябвало да засече към 10 000 неутрино и от трите версии – електронно неутрино, мюон-неутрино и тау-неутрино тау (както и версиите им с антиматерия).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР