Най-мощният в света ядрен ледоразбивач, наречен Арктика, официално влезе в

...
Най-мощният в света ядрен ледоразбивач, наречен Арктика, официално влезе в
Коментари Харесай

Русия прие на служба най-големия в света ядрен ледоразбивач

Най-мощният в света нуклеарен ледоразбивач, наименуван " Арктика ", публично влезе в състава на съветския флот, оповестява РИА Новости.

Генералните шефове на Атомфлот, Мустафа Кашка, и на Балтийския цех, Алексей Кадилов, подписаха удостоверение за приемането на ледоразбивача на работа в пристанището на Мурманск. На кораба бе издигнато националното знаме на Русия, като на церемонията участва министър председателят Михаил Мишустин.

Ядрените ледоразбивачи по план 22220, от който е " Арктика ", са най-големите и мощни в света. Те са предопределени да затвърдят позициите на Русия в Арктика. Освен това корабите ще могат да пробиват лед с дебелина до три метра и да държат отворени северните търговски направления.

" Арктика " има дължина от 173,3 метра, широчина от 34 метра, а водоизместимостта му е 33,5 хиляди тона. Корабът дойде в пристанището на Мурманск предходната седмица след дълги проби. От план 22220 ще бъдат издигнати 5 ледоразбивача, оповестяват от съветската организация.

По време на последните тествания " Арктика " е минал 4,8 хиляди морски благи за 3 седмици, достигайки географската точка на Северния полюс.

Ледоразбивачът има екипаж от 53 индивида, а задвижването му се обезпечава от 2 нуклеарни реактора с мощ от 60 МВт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР