Най-мистериозната книга в света – 600-годишният Ръкопис на Войнич, обърква

...
Най-мистериозната книга в света – 600-годишният Ръкопис на Войнич, обърква
Коментари Харесай

Разчетен ли е ръкописа на Войнич?

Най-мистериозната книга в света – 600-годишният Ръкопис на Войнич, обърква учените от епохи. Сега обаче един професор по филология от университета в Бердфордшър, Англия, твърди, че е разчел тайнствения му код.

Ръкописът на Войнич, който е наименуван на търговеца на книги Уилфрид Войнич, който го купува през 1912 година, е датиран с въглероден разбор до началото на 15. век. Вероятно е основан в Северна Италия по време на Ренесанса. Ръкописът съдържа рисунки на фантастични растения и животни и е написан на чужд, евентуално фиктивен език, който в никакъв случай до момента не е бил разкодиран даже и малко – обособените думи, структурата на изреченията и даже диаграмите на звезди и билки са цялостна тайнственост.

Съществуват стотици недоказани хипотези за основаването на ръкописа. Някои считат, че е извънредно добре изработен древен фалшификат. Други – че съдържа тайнствени научни познания, кодирани по този начин, че да бъдат разбрани единствено от отдадените. Много от най-големите учени и експерти от последните десетилетия са опитвали да пробият тайната му – в това число най-хубавите криптографи от Първата и Втората международни войни – само че несполучливо.

Сега обаче професорът по филология Стивън Бакс разгласи, че е постигнал прогрес в дешифрирането на текста, като се фокусирал върху откриването на персонални имена.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР