Най-малко седем случая на жени, починали в периода на бременността,

...
Най-малко седем случая на жени, починали в периода на бременността,
Коментари Харесай

БХК алармира за неотчетена майчина смъртност и ненужни интервенции при родилките

Най-малко седем случая на дами, умряли в интервала на бременността, раждането или послеродовия интервал през 2019 година, не са били регистрирани от формалната национална статистика.
На тревожното разминаване в данните, които формалните институции оповестяват по отношение на майчината смъртност през 2019 г, се е натъкнал Българският хелзинкски комитет при подготовката на за правата на индивида за 2020 година В деня на дамата 8 март организацията слагаме на фокус някои от проблемите, свързани с правата на раждащата жена. Всяка година в България раждат повече от 60 000 дами.
Нерегистрирана майчина смъртност
В формалните данни на Националния статистически институт (НСИ) е вписана нулева майчина смъртност за 2019 година По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обаче, през годината лечебните заведения са отчели 7 смъртни случая по аргументи, свързани с бременността, раждането и послеродовия интервал. В писмо на Изпълнителна организация " Медицински контрол " (ИАМН) пък е посочено, че през 2019 година са осъществени шест инспекции на такива случаи, а Министерството на здравеопазването даже е упълномощило на експертния съвет по акушерство и гинекология разбор на аргументите, довели до майчината смъртност.
В тази връзка БХК е подал сигнал към министъра на опазването на здравето, инспектората на Министерство на здравеопазването и инспектората на Национален статистически институт за инспекция на аргументите, довели до нерегистриране или погрешно вписване на смъртните случаи на родилки през 2019 година
Неглижиране правата на раждащата жена
" Намираме обаче, че неналичието на самосезиране от институциите досега, и цитирането на посочените данни в публични документи на Министерство на здравеопазването, са знак за неглижирането на правата на раждащата жена у нас, като се слага под въпрос също зачитането на правото с най-голям сан - това на живот ", показва организацията.
" Правата на раждащата жена са самостоятелен дял от репродуктивните права на дамата, и страдат от редовно неглижиране и недоумение както от институциите, които би трябвало да обезпечат спазването им, по този начин и от експертите, които следва да ги преценяват в границите на професионалната си активност ", показват от БХК.
Всяка втора жена без осигуровки ражда без да е прегледана
Правата на раждащите дами са написани в редица национални и интернационалните документи, и би следвало да подсигуряват на бременната и родилката безвъзмездна акушерска помощ, почитание, качествена здравна грижа, учредена на доказателства, осведомено единодушие и други Все още обаче практиката не е синхронизирана с нормативните условия, установяват от БХК.
Не е обезпечен достъп до здравна грижа на бременните дами от уязвими групи - здравнонеосигурени, живеещи в отдалечени обитаеми места, небогати.
Само през 2020 година да вземем за пример всяка втора неосигурена жена е родила без въобще да е била прегледана по време на бременността, а 4 от 5 – без да са им пускани каквито и да било проучвания.
Ненужни инвазивни интервенции
В рутинната активност на доста от родилните отделения в България се ползват голям брой инвазивни за раждащата жена интервенции, включително и цезарово сечение, само че също епизиотомия, окситоцинова инфузия и способ на Кристелер.
През 2019 година специфичен отчет на Дубравка Шимонович, докладчик на Организация на обединените нации по въпросите за насилието против дами, подчертава, че когато се правят без строги медицински показания, тези интервенции се дефинират като принуждение над дамата. Този отчет обаче остана без отзив от българските здравни институции.
Прави усещане, че не се търси решение на казуса с огромния дял ненужни интервенции върху раждащите дами и в новия план за Медицински стандарт по акушерство и гинекология, оповестен от Министерство на здравеопазването в края на предходната година, означават от БХК.
Една четвърт от дамите излишно раждат със секцио
По данни на НЗОК, към 51% (23 388 от общо 46 188) от ражданията на едноплодни бременности, платени от касата през 2020 година, са се случили посредством цезарово сечение. Препоръките на СЗО по отношение на този способ на родоразрешение сочат, че той е от изгода за майките и бебетата в до 20% от ражданията. В останалите случаи рисковете, които оперативното раждане носи по отношение на вагиналното, са медицински неоправдани. Тази рекомендация не се трансформира в интервала на пандемията. Това значи, че над ¼ от всички родили през годината дами, са били обект на ненужна, тежка хирургическа намеса, която носи медицински опасности за тях и бебетата им, и може да се характеризира като принуждение.
" Въведеното през август 2020 година финансово подучване посредством повишение цената на клиничната пътека за обикновено раждане по отношение на тази за цезарово сечение, е положителна стъпка. Тя обаче повдига тревожния въпрос за какво научните рекомендации и консенсуси в областта на здравната грижа за бременни и раждащи дами не се ползват в задоволителна степен в българските лечебни заведения, в случай че не са финансово подтиквани ", отбелязва организацията.
Бременност и раждане в изискванията на пандемия
Пандемията от Covid-19 провокира проблеми в организацията на здравната помощ, в това число и тази за бременните и раждащи дами и децата под 1 година При първата вълна напролет със заповед на министъра на опазването на здравето бяха лимитирани имунизации, плановата оперативна и лечебна активност на изпълнителите на здравна помощ за интервала от 13 март до 21 април 2020 година В пика на заболеваемостта имаше нееднократни сигнали, че лечебни заведения връщат раждащи дами или изискват от тях неотдавна изработен PCR тест, който се заплаща от джоба на пациентката.
" Правото на раждащата жена да не бъде подлагана на ненужни инвазивни интервенции, припознавани към този момент и като принуждение над нея, беше погазено посредством обществените рекомендации от страна на основни представители на здравните управляващи, всички дами да раждат с цезарово сечение в интервала на епидемията. Препоръките противоречаха на одобрения теоретичен консенсус за родилна и неонатологична грижа ", показват от БХК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР