Най-малко девет души бяха убити по време на бягство от

...
Най-малко девет души бяха убити по време на бягство от
Коментари Харесай

Деветима убити в Гвинея при опит за бягство на бивш диктатор

Най-малко девет души бяха убити по време на бягство от пандиза през уикенда в Гвинея, при което въоръжени командоси измъкнаха за малко някогашния деспот Муса Дадис Камара от пандиза, оповестиха публични лица в понеделник.

Тежко въоръжени мъже нахлуха в пандиза в столицата Конакри рано в събота, отвеждайки Камара и други трима някогашни чиновници, които бяха съдени дружно с него за клането през 2009 година по време на неговото президентство. Не е ясно дали Камара е избягал по лична воля при нападението, което армията дефинира като опит за " саботиране " на държавните промени, посочи Агенция Франс Прес.

По-късно в събота армията и юристът на Камара споделиха, че той е бил още веднъж хванат и върнат зад решетките, без да дават детайлности за повторното му залавяне. Двама от мъжете, задържани с Камара, също бяха върнати в пандиза, до момента в който третият към момента беше на независимост.

В понеделник в изказване на основния прокурор Ямуса Конте се споделя, че девет души са починали вследствие на интервенцията на командосите за бягство от пандиза, в това число трима обвинени нападатели, четирима чиновници на силите за сигурност и двама цивилни, които са били в кола за спешна помощ. Съобщения в пресата по-рано гласяха, че цивилни в кола за спешна помощ са били улучени по време на замяна на пукотевица по време на нападението.

Дадис Камара е арестуван, откакто бе изправен пред съда през септември 2022 година Той и към 10 други някогашни военни и държавни чиновници са упрекнати за кръвопролитие през 2009 година, осъществено от силите за сигурност, лоялни на тогавашния водач на хунтата. Убийството на 156 души и изнасилването на минимум 109 дами стартира на политически протест на стадион в Конакри на 28 септември 2009 година и продължи през идващите дни, съгласно следствие, предоставено от Организация на обединените нации. Камара, който самичък пристигна на власт с прелом през декември 2008 година, и неговите съподсъдими са упрекнати в убийства, полово принуждение, изтезания, отвличания и отвличания. Те са изправени пред пожизнен затвор, в случай че бъдат наказани.

Процесът е невиждан в страна, ръководена десетилетия наред от властнически режими, където хората са привикнали с безнаказаността на силите за сигурност.

В момента Гвинея, която се намира в Западна Африка и е с население от към 14 милиона души, се управлява от хунта, откогато полковник Мамади Думбуя нахлу в президентския замък с бойци и смъкна цивилния президент Алфа Конде през септември 2021 г. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР