Най-малко 800 души от цял свят са починали заради дезинформация,

...
Най-малко 800 души от цял свят са починали заради дезинформация,
Коментари Харесай

Стотици хора от цял свят са починали, пробвайки чудодейни илачи срещу КОВИД


Най-малко 800 души от целия свят са умряли поради дезинформация, подправени вести и погрешни изказвания, свързани с новия ковид, сочи ново изследване, представено от БиТиВи.

Според данните, оповестени в Американския вестник за тропическа медицина и хигиена, към 5800 души са признати в болница като резултат от подправени вести в обществените мрежи.

Много от умрелите са погълнали метанол или почистващи артикули на алкохолна основа, защото считали, че те ще ги излекуват или предпазят от новия ковид.

Пострадалите постоянно следвали онлайн препоръки, които приличали на същински медицински рекомендации, като да вземем за пример да се употребяват огромни количества чесън и витамини като метод за предварителна защита. Други пък пиели урина на крава, още веднъж поради препоръки онлайн.

Тези дейности имат евентуално съществени последствия върху здравето на хората, разясняват учените, водили изследването.

Случаите, разказани в това изследване, са единствено върха на айсберга на една „ скрита зараза “ от ненаучно основани медицински препоръки по отношение на COVID-19, които могат да бъдат открити в обществените мрежи. Трябва да се борим с дезинформацията преди тя да се трансформира в нова пандемия, допълват още учените.

Още при започване на световната пандемия от новия ковид, от Световната здравна организация предизвестиха, че се намираме и в инфодемия. Големите количества информация, които ни заливат всеки ден, разрешават по-лесното разпространяване на тайни и погрешни теории.

Проучването обобщава, че отговорността е на интернационалните организации, държавни управления и обществени мрежи. Именно те би трябвало да се борят с разпространяването на евентуално рискови изказвания за COVID-19 онлайн.

Здравните специалисти по света са обезпокоени и от въздействието на подправените вести върху бъдещата ваксина против COVID-19. Социалните мрежи са съвършено поле за изява на всевъзможни тайни теории, свързани с тяхната успеваемост и сигурност.

Въпреки опитите на обществените мрежи да лимитират съществуването на подправени вести и изказвания онлайн, скорошно допитване в Съединените щати сочи, че 28% от американците имат вяра, че Бил Гейтс желае да употребява имунизацията за COVID-19, с цел да им вгради чипове.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР