Най-малко 53 културни обекта са били повредени или частично разрушени

...
Най-малко 53 културни обекта са били повредени или частично разрушени
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Поне 53 културни обекта са били повредени или разрушени от войната в Украйна

Най-малко 53 културни обекта са били развалени или отчасти разрушени от началото на съветската инвазия в Украйна, съобщи ДПА, базирайки се на ЮНЕСКО. Сред тях има 29 църкви, 16 исторически здания, четири музея и четири паметника, съобщи в Париж заместник-генералният шеф на ЮНЕСКО за културата Ернесто Отоне Рамирес в Париж в петък.

Харков в североизточната част на страната е един от най-засегнатите в това отношение региони на Украйна. От съветските бомбардировки са потърпевши Мемориалът на Холокоста, Държавният спектакъл за опера и балет и Музеят на изкуствата, споделя Отоне Рамирес. Харков е вторият по величина град в Украйна.

Киев е заплашен, само че към момента няма доказателства за нанесени вреди на седемте обекта на международното завещание на ЮНЕСКО в страната, измежду които са катедралата " Света София " и Пещерният манастир.

Ситуацията в северния украински град Чернигов, който е откъснат от близките провинции от съветските войски, се счита за извънредно комплицирана.

Чернигов е един от най-старите градове в Украйна с голям брой църкви и манастири, датиращи от 10-и до 19-и век. Сред тях е църквата " Света Екатерина ", която е в листата на ЮНЕСКО с над 50 разрушени и развалени здания.

От началото на съветското нахлуване против Украйна ЮНЕСКО и други интернационалните институции стартираха няколко начинания за отбрана на културни обекти и полезности, в това число основаване на система за сателитно наблюдаване на значими украински обекти и монументи.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР