В последните дни на Втората световна война над Хирошима беше

...
В последните дни на Втората световна война над Хирошима беше
Коментари Харесай

Да оцелееш на 370 м от бомбата: кой успя да оживее след бомбардировката над Хирошима

В последните дни на Втората международна война над Хирошима беше хвърлена атомна бомба, която унищожи огромна част от живота в града, като почти 140 000 души бяха убити за момент и повече от 60 000 здания бяха разрушени. Сенките на починалите в Хирошима останаха вечно запечатани върху стените и асфалта на града, само че имаше нещо, което съумя да оцелее в сърцето на бомбардировката.

Сред руините и руините на града към момента има проблясъци на живот - няколко дървета, които съумяха да оцелеят в сърцето на Хирошима, единствено на няколкостотин метра от мястото, където падна бомбата. Например по поречието на река Хонкава в региона на Нака-ку към момента може да се откри плачеща върба, която е засадена доста преди Втората международна война, пише IFLScience.

Интересното е, че върбата се намира единствено на 370 метра от мястото, където е паднала бомбата, покрай необичайния Т-образен мост на Айой, който е определен за цел. Стъблото на дървото е счупено по време на бомбардировките, само че е съумяло да оцелее и до през днешния ден. Освен това дървото създава нови издънки, които порастват от непокътнатата основа.

Голяма част от тази информация в този момент е известна посредством Зеленото завещание на Хирошима, група жители, учени и политици, които честват дърветата, оживели след атомната бомба. Членовете на групата документират и учат дървета и се застъпват против войната и нуклеарните оръжия.

Според групата дърветата са извънредно значими за планетата и също по този начин са безмълвни очевидци на това по какъв начин живеем. Освен това те съдържат следи от предходна история, както и това, което се случва в света сега.

Дърветата, оживели след бомбардировките над Хирошима, са известни като хибакуюмоку. Името идва от японските думи " hibaku " - " атомна бомбардировка " и " jumoku " - дървета или шубраци. В момента описът на организацията включва към този момент 62 дървета, намиращи се в Хирошима. Заедно с доста плачещи върби, той включва доста други типове като великански камфорови дървета, плодоносни японски дървета райска ябълка, евкалипт и емблематичната череша Йошино.
 бомбардировка на върба в Хирошима Десетгодишен евкалипт на мястото на замъка Хирошима, на 740 метра от епицентъра на атомната бомба Снимка: Wikimedia Commons
Имайте поради, че сходна самодейност съществува и в Нагасаки, вторият японски град, който също е бил подложен на нуклеарни бомбардировки през август 1945 година Групата, известна като Nagasaki Kusunoki Project, споделя, че има минимум 50 hibakujumoku в радиус от 4 километра.

Изследователите означават, че дърветата са релативно устойчиви на радиация. Най-издръжливите типове като тополата устоят без проблем дози до 50 Gy. За съпоставяне, дозите, които хората могат да устоят, са едноцифрени. Чувствителните типове могат да умрат или да имат проблеми с растежа, само че някои дървесни типове имат забележителна дарба да устоят на радиация.

Освен това представители на Зеленото завещание на Хирошима изпращат в разнообразни страни семена и разсад от дървета, оживели след бомбардировката на Хирошима. Според отчет на представители на организацията предците на тези дървета през днешния ден порастват в 40 страни по света.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР