Най-малко 45 души са задържани за автокражби по време на

...
Най-малко 45 души са задържани за автокражби по време на
Коментари Харесай

Над 40 арестувани при акцията срещу автокражбите, вече се крадат и "баничарки"

Най-малко 45 души са арестувани за автокражби по време на течащата акция на Министерство на вътрешните работи и Националната следствена работа (НСлС). Това разгласи шефът на националното разследване Борислав Сарафов и посочи, че над 30 от тях ръководели избрана група, осведоми Българска телеграфна агенция.

По думите му кражбите ставали сред среднощ и пет часа сутринта от така наречен лимонки. После колите се разфасовали от специфична бригада от 10 души на най-дребни елементи за към 4 часа и сетне частите отиват в автоморгите, магазините за елементи " втора ръка " или отпътуват за чужбина.

Сарафов твърди, че по-скъпите коли заминавали през Турция за трети страни с подправени документи и подправени номера през канал, който работел от известно време.

От своя страна заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев уточни, че са тествани десетки адреси, измежду които автокъщи и автоморги. Във Варна има най-вече задържани. Там са тествани 49 адреса, на които са открити и специфични заготовки, добави Станев.

Говорителката на основния прокурор Сийка Милева уточни, че крадците на коли ставали все " по-иновативни ". По думите ѝ за минути те съумяват да откраднат всяка кола. Отключването е най-лесно за колите с безконтактно запалване. Сигналът се прихваща от така наречен куфар, който разрешава самобитно клониране на сигнала от пет метра. Тези устройства дават опция даже през нощта, пред входната врата на жилището, да бъде прихванат сигнал.

Този способ идвал от Германия, твърди Милева и посочи, че тази съвременна " кутийка " коствала 60 000 лв.. Притежанието ѝ не е нелегално съгласно Сарафов - закононарушение е използването ѝ за кражба на автомобил.
Освен първокласни коли, към този момент се крадат и т,нар. баничарки, изясни Милева.

Вече имало и няколко случая на изнудвани водачи. В единия от тях автокрадците намират телефона на жертвата и ѝ оферират да върнат колата против пари. В други обстановки напряко търсят откуп.

Освен модерните способи, крадците употребили и обичайни начини за обири - стопират видеокамери и режат колите. Преди време е открита разфасована кола за 500 000 лв., а от нея беше останало единствено едно стъкло, уточни Сарафов.

Директорът на националната полиция Атанас Илков уточни, че най-вече обири става в София и Варна.
От Министерство на вътрешните работи споделиха, че има косвени данни в някои от случаите служители на реда да оказват помощ на крадците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР