Най-малко 300 млн. лв. ще струва на общините въвеждането от

...
Най-малко 300 млн. лв. ще струва на общините въвеждането от
Коментари Харесай

Поне 300 млн. лв. ще струва на общините да въведат новата методика за такса смет

Най-малко 300 млн. лева ще коства на общините въвеждането от 1 януари 2019 година на новата методика за установяване на такса боклук посредством премерване на количеството изхвърлен от семействата отпадък. Това предвижда пред БНР финансистът Любомир Дацов, който е и някогашен общински консултант в София. Според него държавното управление през идната година би трябвало да задели от държавния бюджет някакъв фонд, който да подкрепи финансово кметовете.

Коментарът на Дацов е във връзка на импортирания от Министерския съвет в Народното събрание план за промени в Закона за локалните налози и такси. Най-големи усложнения - и финансови, и организационни - ще сътвори измерването на самостоятелните боклуци на семействата с торби. Проектозаконът планува, като един от разновидностите за заплащане, притежателите на парцели да купуват всяка година избран най-малък брой торби. Общините ще би трябвало да построят пунктове пред жилищата, където да се събират торбите, както и профилирани места, където те да бъдат извозвани. Тези места би трябвало да бъдат оборудвани с електронни измервателни системи. Такива измервателни системи би трябвало да имат и самите боклукчийски коли, изясни Дацов. Според един от вероятните способи самите торби също би трябвало да имат електронна маркировка.

Масово се чака общинските препоръки да одобрят за основа на установяване на такса боклук предлагания по-прост и не толкоз безценен способ - брой ползватели на услугата в парцела, т.е. броя на живеещите в него. Според Дацов този вид ще бъде предпочетен в дребните градове, където е по-трудно да се откри финансиране за внедряване на новата методика за такса боклук. Той ще бъде по-удобен и за градските квартали с многоетажни блокове. Това ще докара до нов административен тормоз за хората, защото те ще би трябвало персонално да заявяват в общините какъв брой души населяват всеки парцел, написа "Сега ".

Най-лесно ще бъде проведен процесът за компаниите, за които е планувано да поръчват на общината нужния брой контейнери с избрана съдържимост и периодичност на транспортиране. Бизнесът е и най-големият печеливш от смяната, защото сега той дава близо 70% от постъпленията на такса боклук поради високите данъчни оценки на парцелите си. Налогът ще стане по-справедлив и за притежателите на жилища в централните региони на огромните градове.

На редица места в страната обаче такса боклук ще нарастне шоково след смяната, съобщи Любимир Дацов. Той предвижда нарастване на данъка с най-малко 30-40% в крайните квартали на София и в огромните градове. Предвижданият първичен вид да се даде 5-годишен временен интервал за последователно повишение на такса боклук отпадна от законопроекта. Мотивът бе, че по този метод общините ще бъдат възпрепятствани да съберат нужните вложения, с цел да вкарат количественото премерване на битовите боклуци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР