Най-малко 280 седмокласници ще бъдат издирени поименно, за да бъдат

...
Най-малко 280 седмокласници ще бъдат издирени поименно, за да бъдат
Коментари Харесай

Издирват 280 седмокласници да подадат документи за гимназия

Най-малко 280 седмокласници ще бъдат издирени поименно, с цел да бъдат уговаряни родителите им да попадат документи за гимназия.

По данни на Регионалното ръководство на образованието от общо 5852 завършващи главно обучение в Пловдивска област на националното външно оценяване по български език и литература не са се явили 238, а по математика - 278 възпитаници.

Въпреки това съгласно нормативната уредба те имат право да аплайват, като при балообразуването резултатът от изпитите ще се смята за нула точки. Именно това ще е задачата на специалисти, шефове и кметове на обитаеми места - да убедят фамилиите децата да не прекъсват образованието си.

Конкретните процедури обаче ще се задействат след първо класиране, изясни старши специалист от РУО Рангел Райчев. Тогава ще се употребява базата данни с учениците, които не са подали документи. Списъци с имената им ще бъдат пратени до общините и школските шефове, които да влязат по отношение на родителите.

Опитът досега демонстрира, че множеството деца от листата са с двойки за годината и не аплайват затова. Ако вземат поправките наесен, те имат опция да заемат останали незапълнени места. Има обаче и такива, които изрично отхвърлят да продължат образованието си - с тях ще работят екипите по механизма за обсег и задържане в клас.

Сред неявилите се на изпитите има и деца със специфични просветителни потребности. Те са били ориентирани от комисия да аплайват по регламента за учениците с хронични болести, а не по общия ред. Затова родителите са решили да им спестят напрежението към явяването на дребните матури.

И в събота, и в неделя продължи инспекцията на писмените работи. По математика има и такива, които са пратени на арбитраж.

Крайният период за оповестяване на резултатите изтича през днешния ден.

След това от 5 до 7 юли е подаването на документи за присъединяване в първо класиране - онлайн или на хартия, в 22. центъра. Първото класиране би трябвало да е ясно на 13 юли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР