Най-малко 22 души, включително трима будистки монаси, са били застреляни

...
Най-малко 22 души, включително трима будистки монаси, са били застреляни
Коментари Харесай

Най-малко 22 души са били убити при предполагаемо масово убийство в будистки манастир в Мианма

Най-малко 2 2 души, в това число трима будистки монаси, са били убити отблизо разстояние предходната седмица в манастир в село Нан Нейн в централната част на Мианмар, заяви Ройтерс.

Говорител на хунтата на Мианма, която преди две години извърши държавен прелом, с цел да смъкна от власт определеното държавно управление, съобщи, че нейните войски са взели участие в конфликти с бунтовници в региона на Пинлаунг в южния щат Шан , само че не са правили набези против цивилни.

Бунтовническата група " Силите за отбрана на народите на Карен " и друга бунтовническа група са влезнали в село Нан Нейн, откакто там са били ситуирани държавни сили, които дружно с локална национална милиция, трябвало да подсигуряват сигурността, съобщи представителят на хунтата в Мианма Зау Мин Хтун.

" Когато терористичните групи разкрили огън, някои селяни са били убити, а други ранени ", добави той.

Агенция Ройтерс не съумя да удостовери неговото изказване посредством самостоятелен източник.

Говорител на бунтовническите групи заяви, че бойците са влезнали в Нан Нейн в неделя и са разкрили трупове, разпръснати в будистки манастир. Видеозаписи и фотоси, предоставени от бунтовниците, демонстрират огнестрелни рани по труповете и дупки от патрони по стените на манастира. Агенция Ройтерс не съумя да ревизира посредством самостоятелен източник достоверността на материалите.

В отчета от аутопсията, направен от доктор Йе Зау , който е член на държавното управление на националното единение - гражданска администрация в заточение, основана след преврата на 1 февруари 2021 година, се споделя, че за убийствата на двадесет и двамата души, измежду които има и трима будистки монаси, евентуално са употребявани автоматизирани оръжия.

" Тъй като по останалите тела не са открити военни униформи, съоръжение или муниции, явно е, че те са били цивилни ", се споделя в текста, копие от който бе прегледано от Ройтерс. " Тъй като всички трупове са открити в границите на манастира Нан Нейн, явно е, че става дума за всеобщо изтребване ", се загатва още в отчета.

Страната от Югоизточна Азия се намира в рецесия , откогато военната хунта завзе властта след преврата, поставяйки завършек на десетилетие на прохождаща народна власт. Превратът смъкна от власт администрацията, ръководена от носителката на Нобелова премия за мир Аун Сан Су Чжи, отбелязва Ройтерс.

В цялата страна се появиха размирен придвижвания, някои от които въоръжени, на които военната хунта се опълчва и назовава " терористи ". Някои етнически военни сили, които пазят народите на щата Карен, също се опълчиха на хунтата.

Министърът по правата на индивида в държавното управление на националното единение - Аун Мьо Мин, съобщи, че през последните две седмици хунтата е засилила интервенциите си и е направила най-малко четири набези против невъоръжени жители. " Ясно се вижда, че тактиката на хунтата е ориентирана против цивилни, което е закононарушение против човечеството " сподели той.

Хунтата от своя страна отхвърля всички сходни обвинявания за набези против цивилни, като твърди, че нейните войски дават отговор единствено на набези против " терористи ".
Според данни на Асоциацията за подкрепяне на политически пандизчии минимум 3137 души са били убити по време на военните репресии след преврата в Мианма. Организация на обединените нации упреква военната хунта в Мианма в осъществяването на военни закононарушения и закононарушения против човечеството, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР