Най-малко 16 души загинаха при боеве между индийската армия и

...
Най-малко 16 души загинаха при боеве между индийската армия и
Коментари Харесай

Най-малко 16 души загинаха при сблъсъци в Кашмир

Най-малко 16 души починаха при боеве сред индийската войска и бунтовници в оспорвания район на Кашмир, съобщи Франс прес, цитирайки изказване на индийската полиция, която се притеснява, че е допустимо насилието, внезапно ескалирало в последните дни, да продължи. Според локални поданици ранените са над 50.

При конфликти в южната част на град Шринагар са починали трима индийски бойци, 11 души, считани за бунтовници и двама мирни жители. Градът е столица на индийската част на Кашмир, само че Пакистан има искания към него.

В града се състояха и митинги. Училищата ще останат затворени на следващия ден заради нови апели за митинги, отправени от мюсюлманските сепаратисти. В някои елементи на провинцията полицията наложи ограничавания върху придвижването на хора и на коли и спря движенето на влаковете, с цел да се предотврати ескалация на насилието.

Индия упреква Пакистан, че дава оръжие и образование на бунтовниците от Лашкар-е-тайба, както и други въоръжени групи в Кашмир. Исламабад отхвърля обвиняванията.

Хималайското плато Кашмир е де факто разграничено сред Пакистан и Индия. Делхи и Исламабад се борят за надзор над региона от 1947 година и в индийската част има сепаратистки протест.

Пакистан осъди боевете като "глупава убийствена полуда ". "Подобни отвратителни дейности от страна на окупационните сили единствено укрепват решимостта на кашмирците ", се споделя в официално съобщение на пакистанското външно министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР