Най-малко 15 000 души са починали в Европа от горещото

...
Най-малко 15 000 души са починали в Европа от горещото
Коментари Харесай

Поне 15 000 души са починали в Европа заради жегите през 2022

Най-малко 15 000 души са умряли в Европа от горещото време през 2022 година до момента, заяви Световната здравна организация, като Испания и Германия са измежду най-засегнатите страни.

Трите месеца от юни до август бяха най-горещите в Европа от началото на отчитането, а извънредно високите температури доведоха до най-тежката суша, на която континентът е бил очевидец от Средновековието насам.

“Въз основа на предоставените досега данни за обособените страни се счита, че минимум 15 000 души са умряли точно заради горещините през 2022 година ”, съобщи в изказване районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.

“През трите месеца на лятото здравните управляващи оповестиха за близо 4000 смъртни случая в Испания, над 1000 в Португалия, над 3200 в Обединеното кралство и към 4500 смъртни случая в Германия ”, добави той.

“Очаква се тази оценка да се усили, тъй като от ден на ден страни оповестяват за несъразмерни смъртни случаи в резултат на горещините. ”

Културите в европейските житници изсъхнаха, тъй като сушата докара до рекордно интензивни горски пожари и оказа мощен напън върху енергийната мрежа на континента.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР