Най-малко 14 души са били задържани в Грузия след антиправителствените

...
Най-малко 14 души са били задържани в Грузия след антиправителствените
Коментари Харесай

Протести в Грузия: Демонстрантите настояват за отмяна на закон за чуждестранни агент

Най-малко 14 души са били арестувани в Грузия след антиправителствените митинги. Демонстрантите показаха недоволството си против по този начин наречения " закон за задграничните сътрудници ". Въпреки митингите противоречивият проектозакон беше утвърден от парламентарната комисия. Политическото болшинство принадлежи на " Грузинска фантазия " - партия, която е другарска на Кремъл, до момента в който стачкуващите са най-вече за Европейски Съюз и НАТО.
Грузинските жители стачкуват против закона, който съгласно тях отразява съветското законодателство и опонира на западните полезности. Гражданите се притесняват, че приемането му ще заплаши интеграцията на Грузия в Европейски Съюз.
Мариам Кухилава, Euronews Грузия

Целта на законопроекта е да се следи и лимитира активността на задграничните неправителствени организации, занимаващи се с цивилен права в Грузия. Управляващата партия се опита да одобри закона преди една година, само че той беше отдръпнат след всеобщи митинги. Сега той бе импортиран още веднъж единствено че без термина " сътрудник " в заглавието си.
Целта на закона е грузинският народ да знае по какъв начин се харчат стотици милиони долари. Виждаме да вземем за пример, че неправителственият бранш се намесва в политиката, взе участие в революции и приканва към тях. Хората би трябвало да знаят кой финансира тази поляризация и радикализация.
Мамука Мдинарадзе, водач на парламентарната секта на " Грузинска фантазия

Законопроектът беше необятно наказан и от евроатлантическите сътрудници на Грузия. Посланикът на Европейски Съюз в страната съобщи, че законът е несъответстващ с европейските полезности, а немският канцлер Олаф Шолц изрази вяра, че той ще бъде отдръпнат. Опозицията твърди, че препоръчаното законодателство е аналогично на съветските закони за " задграничните сътрудници ", които там се употребяват за угнетяване на гражданското общество и свободата на печата.
Управляващата партия няма отговор на нито един въпрос. Този съветски закон ще попречи на европейската интеграция на Грузия. Ако бъде утвърден, всевъзможен прогрес към Европейски Съюз ще бъде доста сложен, в случай че не и неосъществим.
Ана Нацвлишвили, народен представител, опозиционна партия " Лело "

По-рано борба избухна в грузинския парламент, по време на първото публично разискване на оферти закон. Той ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от задгранични източници, да се записват като организация, настояща в полза на непознати сили.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР