Най-малко 12 журналисти са убити при руската агресия в Украйна,

...
Най-малко 12 журналисти са убити при руската агресия в Украйна,
Коментари Харесай

Доклад на АЕЖ: Най-малко 12 журналисти са убити при войната в Украйна

Най-малко 12 публицисти са убити при съветската експанзия в Украйна, а други 21 са били ранени. Същевременно броят на арестуваните публицисти в Европа пораства, това сочи нов отчет на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ).
Освен убитите във войната публицисти, има още 26 регистрирани убийства, като през миналата година нито един от случаите не е бил позволен. 
През 2022 година са постъпили 289 сигнала, свързани с нарушение на свободата на словото, сочи отчета, озаглавен „ Войната в Европа и битката за правото на отразяване “. Сигналите са подадени в Платформата за сигурност на публицистите на Съвета на Европа, чийто сътрудник е АЕЖ.
Регистрирани са и други тревожни трендове като следене и наблюдаване на публицистите, непозволено правосъдно гонене, арести, завземане на медии, ограничаващо законодателство и други, отбелязва АЕЖ. Докладвани са 127 случая на задържани публицисти, което е с 60% повече по отношение на миналата година.
Най-много такива случаи има в Турция – 52, следвана от Беларус – 32, Русия – 22 и още 14 в окупираните от тази страна украински територии. Четири случая на арестувани публицисти са докладвани в Азербайджан и по един във Англия, Грузия и Полша.
Предприемането на правосъдни дейности от страна на политици и олигарси остава желано средство за заглушаване на публицистите. През миналата година са регистрирани над 20 сходни сигнала. В отчета България е упомената и като една от страните с най-висока степен на медийна централизация в Европа, след Турция, Албания, Полша и Унгария. 
В документа се обръща внимание и на съветската дезинформация, заляла медийния пейзаж в Европа, както и на драконовите ограничения на цензура от управляващите в Русия за заглушаване на всички самостоятелни гласове. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР