Най-малкият проект на Бранимир Йотов е изкуствена примамка за въдица,

...
Най-малкият проект на Бранимир Йотов е изкуствена примамка за въдица,
Коментари Харесай

Бранимир Йотов и аерографията: от воблер за въдица до военен хеликоптер Ми-24

Най-малкият план на Бранимир Йотов е изкуствена стръв за въдица, а измежду най-големите е боен хеликоптер Ми-24. Иначе най-често работи по коли, каски, мотори, бордове и така нататък

Занаятът му се назовава приложна аерография и съставлява персонализация посредством изобразяване върху разнообразни повърхности. За задачата се употребява уреда аерограф (airbrush), който се задейства с въздушно налягане.

Бранимир е същински гуру на аерографията. Практикува я от над 20 година непрекъснато.



Всичко стартира от студентските му години, когато инцидентно вижда по какъв начин хора работят с аерограф в излъчвания за коли и мотори по Discovery Channel. По това време Йотов учи " Реставрация " в Художествената академия и е запленен от опцията за изобразяване с аерограф, вместо стандартните четка, молив или нещо сходно.

Студио “Гаргамел ” отваря в гаража на Бранимир Йотов през 2007 година и до ден-днешен е там, а художникът остава индивидът зад бизнеса.

Повод за диалога ни е акцията “Бизнес великани ” на Vivacom. В нея телекомът споделя историите на дребните и междинни компании, които са гръбнакът на българската стопанска система.

99% от компаниите в България са дребни или междинни по мярка и обезпечават 75% от заетостта на пазара на труда и 65% от добавената стойност в стопанската система.*

С задачата да предизвиква и поддържа предприемачеството, Vivacom дава опция на тези компании да усъвършенстват разноските си за връзки, тъй че да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни.

Студио “Гаргамел ” е един от многото бизнеси, който върви ръка за ръка с технологиите. Когато стартира, Бранимир даже не е имал интернет, а сега разполага с,,цял преносим компютър в джоба ”.



Програми, плотери, печати, поръчки на бои, гледане на принадлежности за боядисване, връзка и обменяне на информация с клиентите - основата на всичко това, несъмнено, е мрежата.

Както и на вдъхновението.

Питаме Бранимир кого следи с максимален интерес в Инстаграм - несъмнено, обвързван с неговия поминък, и не се изненадваме, когато дава отговор,,японците ”. Твърди, че настръхва единствено като се сети какви неща основават.

,,В България няма кой да го оцени в околните 20 година Но съм сигурен, че ще стигнем и до такава степен ”, усмихва се Йотов.,,Хората тук като цяло не са осведомени изключително с този вид трендове. ”

Става ни забавно какви хора са клиентите му.

,,От 14 до 65-годишни от цяла България. От деца, които се занимават професионално с картинг, до възрастни, които просто са си купили бруталния (мотор) Harley и желаят да си го създадат мега якия. "



Художникът е татко на две момчета. Едното е на 11 година, а другото - на 2 и половина.

По-големият му наследник,,рисува, оказва помощ с аерографа, търка каски ”.

Някой би си показал, че момчето може да наследи аерографията, само че Бранимир го разказва като,,по-спортен ”.

,,Колела кара доста. Сега икономисва за кросов мотор. Ще падне и ще го продаде. ”

Питаме Йотов за най-големия му план, най-малкия и най-необичайния.



Снимка: Александър Новоселски

За разлика от по-голямата част от света, по време на Covid Йотов е имал доста работа. В този интервал компанията за търговия със злато и продан на валути Tavex му разпорежда да нарисува офиса, който след това печели на компанията оценката “Офис и среда ” на интернационалните награди Employer of Choice за 2021 година

Работата му лишава 6 месеца, в които съвсем не му се постанова да смъква маската си.

Друг впечатляващо огромен план е боен хеликоптер Ми-24 за военно въздушните сили на африканска страна, която Бранимир няма право да разкрива.

,,Идеята беше, че единствено в България и Украйна могат да ремонтират такива хеликоптери, които имат лиценз. От Африка го бяха пратили в България за ремонт, само че желаеха да го нарисуват с някаква страшна птица орел, тъй като доста плашела племената там. ”



Подготовката, облепването, рисуването и цялото лакиране му лишава 2 седмици.

В същото време, за каските за мотор отиват по 3 седмици, като имате поради, че Йотов не работи по няколко неща по едно и също време.

,,Правя ги едно по едно. Не трупкам и не бавя хората. Взимам едно, върша го и тогава се обаждам на човек, който ме е потърсил "

Тук разбираме, че в работата му върху по-малките предмети лишава повече време от огромните, тъй като на дребна повърхност се постанова доста повече точност.

Най-най-малкият план, изпълнен от художника, е воблер на въдица - най-известната стръв, която се употребява в риболова. Друго е шафт на стик за голф, нарисуван да наподобява като змей, който ще изяде топката.



Стигаме до най-необичайния план на Бранимир Йотов - кожена детска количка.

,,Кожена кафява количка за бебе - доста скъпа, доста хубава. С аерографа може да се рисува и върху кожа, има едни специфични бои, грундове и лакове за кожа. ”, споделя Бранимир.

,,Стана неповторимо. С анимационните герои от Looney Tunes. Жената откачи, не предполагаше, че ще стане толкоз готино. ”

6 години по-късно Йотов се разхожда и разпознава творбата си на улицата. Той вижда друга жена, която наподобява е купила количката от остарялата клиентка на Студио “Гаргамел ”.

Художникът взема решение, че е редно да отиде да се показа на дамата и да види по какъв начин наподобява творбата му от близко след толкоз време.

,,Количката не беше мръднала, а въпреки всичко детските колички са страшна скотщина - караш, буташ, цапаш.. ”



Какви са най-големите провокации, с които Студио “Гаргамел ” се е сблъсквало от бизнес позиция?

,,Има хора, които не са ми плащали, взимали са си нещата и са си тръгвали. Също хора, които са казвали:,,Това не е моята каска, в този момент ще ми върнеш парите, тая си я взимай. " Всякакви хора има. ”

Ужасяващо късите периоди за работа също са факт в работата му.

,,Работиш безусловно по 16 часа, само че би трябвало да го направиш. Казали са ти 10 дни, а на мен ми трябват 20.. ”

Когато влизаме в гаража на Бранимир, първото нещо, което виждаме, е типичен сив мотор Honda от 90-те години на предишния век. Художникът ни споделя, че го реставрира от 5 година

Питаме го по кое време ще го кара, а отговорът е,,никога ”. Йотов няма брошура за мотор и не възнамерява въобще да се качва на сходно транспортно средство. Ще го рисува като персонален план, в случай че успее да реши какво да изобрази на него, а това като че ли няма да е скоро.



Иначе неговият спорт е сноубордът.

,,Карам толкоз от дълго време, че едно време (към 2000 г.) дори не продаваха обувки в България и си купувахме втора ръка дребни вносни размери. Режехме им вътрешните чорапи, тъй като не ни ставаха. Стърчаха ни пръстите и умирахме от мраз, само че от този момент всяка година карам. ”

Когато разбираме за това, го молим да ни изброи травмите си.

,,На този крайник оперирани кръстни връзки, на другия няма кръстни връзки, гвоздей в рамото, чупени китки, каквото се сетиш.. Мисля, че единствено ребро не съм си чупил. ”, сеща се той и отива да почука на дърво.



Темата, от която Бранимир Йотов се вълнува най-силно сега, е уеб сайтът му, който се прави от негов другар арт шеф. Йотов разказва индивида като,,неговата дясна ръка ”, тъй като му оказва помощ с цифровото превю на плановете, което изисква работа на стратегии като Photoshop, Illustrator и CorelDRAW.

И, несъмнено, тъй като арт шефът основава интерфейса на идния уебсайт на Студио " Гаргамел ".

,,Ще бъде доста хубав. Много рядко одобрявам каквото и да било, а това единствено като го отворя си споделям:,,Аа, леле, това ние ли сме? ”

* от уеб страницата на МИИ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР