Най-лошото е при високата инфлация да не стигнат за никъде

...
Най-лошото е при високата инфлация да не стигнат за никъде
Коментари Харесай

Бизнесът ни прескочил трапа и Левон Хампарцумян зове да му изключат кислорода

Най-лошото е при високата инфлация да не стигнат за на никое място парите, разяснява  финансистът

Всяко внезапно придвижване е нездравословно за стопанската система, само че не може бизнесът постоянно да е на кислородно дишане. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян, откакто напомни, че през предходната година са отделени 10 милиарда лв. за компаниите. 

Според него е значимо страната ни да стартира да влиза в постковиден интервал. „ Всичко това би трябвало да влезе обаче в границите на някакъв бюджет с 2-3% недостиг... Влизате в болница, поставят ви кислорода и като прескочите трапа, ви го махат “, добави той.

Естествено, че е прескочил трапа, сподели финансистът, откакто водещият Виктор Николаев го попита за положението на бизнеса.

„ Бълха я ухапала страната, че ще похарчи малко пари за еднократни великденски добавки за пенсионерите. Много по-важно е да се затворят течовете по границата и в Данък добавена стойност, да се спрат неефективностите в системата за инфраструктурно строителство “, добави той.

„ Всички приказват за пенсии и добавки, само че те са не толкоз основна част от бюджета, в случай че съпоставим големите пари, които се изливат за помощи на бизнеса. 10 милиарда лв. се дадоха през предходната година. Виждате променливите ставки на Данък добавена стойност, които основават спомагателни благоприятни условия да се крие налога, като се изключи че не се получава приход “, съобщи Хампарцумян.

„ А резултатът го няма, тъй като най-хубавият метод да се бори инфлацията е да се създават повече артикули и услуги, да се влага. Това не се случва през последните години “, добави той.

„ Огромната инфлация се подхранва от изсипването на пари без цел в големи количества. Най-лошото е да сме в ситуацията да харчим 1/12 от предходната година, което значи, че при една задоволително висока инфлация няма да стигнат за на никое място парите, а приходите би трябвало при положително ръководство на бюджета да нарастват. Нужно е стопанската система ни да се направи по-конкурентна в интервал, в който светът се пренарежда “, сподели още икономистът. 

Бившият министър на труда и обществената политика Христина Христова пък посочи, че е доста неприятен разновидността, при който без несъмнено болшинство се приема бюджет и няма кой да поеме политическата отговорност за възможни разходи, които ще желаят да вършат депутатите за разнообразни обществени групи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР