Най-късно до октомври трябва да бъдат изготвени мерки, с които

...
Най-късно до октомври трябва да бъдат изготвени мерки, с които
Коментари Харесай

Готвят по-строги санкции в борбата с фалшификатите на изкуството

Най-късно до октомври би трябвало да бъдат направени ограничения, с които да се пресече производството и разпространяването на имитации на изобразително изкуство, стана ясно по време на проведена от Министерството на културата среща с Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, заяви БГНЕС.

Първата полемика сред институциите е след серия от скандални случаи на имитации. ДУМА напомня, че част от тях бяха открити на известни творби на изкуството в столичната изложба " Структура ".

По този мотив взаимна група с присъединяване на специалисти ще обмисли ограничения и критерии, свързани с стартирането на културни полезности в обращение. През януари бяха направени промени в Наказателния кодекс и Закона за културното завещание, които обаче имат дефекти. Нужно е също завишаване на глобите, разяснява гл. контрольор Ангел Папалезов, шеф на бранш " Културно-исторически полезности " към Групово дело " Национална полиция ". В момента за направата на фалшификат се санкционира със затвор до 1 година или санкция сред 2000 и 20 000 лева Това е проблем, който се следи от 10-15 години в обществото, а в последно време по-интензивно.

В структурите на Министерство на вътрешните работи обаче няма добре подготвени специалисти, които да разграничават фалшификатите. Липсва също и съвременна инсталация. Във връзка с това ще се мисли съответно за закупуване на техника, както и фрагменти да се изпращат на специализация в чужбина. Планира се основаване на специфични лаборатории. " В другите европейски страни се влага съществено, а ние сме изостанали ", означи Папалезов. Тепърва ще се прецизира какъв брой пари ще са нужни за техника и дали ще се обезпечават от бюджета или от фондовете на Европейски Съюз.

Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " в МК, добави, че са били разисквани и хрумвания за основаването на регистри на откраднати творби на изкуството и на специалистите, които ги правят оценка. Те биха подкрепили бърза инспекция от всички заинтригувани страни.

Целта беше да се сформира стратегия, по която ще се работи оттук насетне, заключи след срещата Александър Трайков, шеф на дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " в МК. Работната група си слага за цел да излезе с съответни оферти до края на октомври.

В предишното значително галерийната активност беше монопол на страната. Имаше експертни препоръки. За страдание в този момент техническите средства в услуга на тези препоръки не са на положително ниво. Крайно належащо е да се намерения за способен орган, който да пази и опазва от похищения движимото културно-историческо завещание и интелектуалната благосъстоятелност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР