Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca,

...
Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca,
Коментари Харесай

Петър Витанов: За съжаление, поръчахме най-много от AstraZeneca

" Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca, " съобщи евродепутатът от отрасловата Комисия по околна среда и публично здраве в Екологичен потенциал Петър Витанов (БСП/S&D), за предаването " Брюксел 1 " във връзка разногласието сред фармацевтичната компания и Европейска комисия за забавените доставки на ваксини за страните-членки на Европейски Съюз.

" Ние неправилно сме възнамерявали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по имунизиране в Европейски Съюз. Ние нямаме количества, " съобщи евродепутатът в диалог с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

" България възнамерява до края на септември да имунизира 30%, в това време Испания - възнамерява имунизация на 70%, от популацията за същия интервал, Дания възнамерява до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно на някои страни-членки в Европейски Съюз. Вземете една Румъния - преди три дни 48 000 румънци бяха имунизирани за един ден. В същото време у нас същия ден бяха имунизирани 655 души. Т.е. по отношение на тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни по отношение на междинния индикатор за Европейски Съюз, " разяснява Петър Витанов.

" Една Германия преди всичко е взела ваксини от Pfizer. Да, по-скъпа е, запазване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, единствено че навременното ѝ потребление избавя човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще пристигна и като че ли пренебрегнахме здравето на съгражданите си, " разяснява Витанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР