Най-голямото до момента изследване на ваксините и аутизма показва, че

...
Най-голямото до момента изследване на ваксините и аутизма показва, че
Коментари Харесай

Изследване върху 657 461 деца не открива връзка между ваксините и аутизма

Най-голямото досега проучване на имунизациите и аутизма демонстрира, че сред двете неща не съществува връзка. Дори и при децата, които са изложени на по-голям риск от развиването на това разстройство на общественото развиване. Нещо повече – учените откриват, че е по-вероятно неимунизираните деца да бъдат диагностицирани с аутизъм, в сравнение с имунизираните.

Митът, че имунизациите провокира аутизъм, е разбиван неведнъж през годините.

През 1998 година Андрю Уейкфийлд разгласява проучване, направено върху 12 деца, което свързва имунизациите за морбили, рубеола и епидемиологичния паротит с аутизма. Впоследствие резултатите му по този начин и не могат да се повторят, а по-късно излиза наяве, че той е фалшифицирал данните, което довежда до отнемането му на лиценза.

Друго проучване през 2017 година свързва алуминия във имунизациите с аутизъм. Малко по-късно то е оттеглено, откакто учените виждат, че изображенията са били манипулирани, а един от съавторите декларира, че данните в текста са били съзнателно променяни преди обявата.

Въпреки това този мит продължава да съществува и да се популяризира из интернет като горски пожар и даже способства за удвояването на случаите на морбили в световен мащаб през 2018 година Някои деца даже са принудени да се имунизират без единодушието на родителите си.

Най-новото проучване, което доближава до заключението, че не съществува връзка сред имунизацията против морбили и аутизма, е проучило 657 461 деца, родени в Дания в интервала 1999-2010 година 6517 от тях са били диагностицирани с аутизъм.

Научният труд, оповестен в Annals of Internal Medicine, открива, че децата, които имат братя или сестри, страдащи от аутизъм, са 7 пъти по-предразположени към това разстройство спрямо тези, при които то не се среща в тяхното семейство. 5 пъти по-вероятно е момче да бъде диагностицирано с аутизъм, в сравнение с момиче.

Въпреки това даже в тези групи, където рискът е по-висок, учените не откриват каквато  да било връзка сред имунизирането и диагностицирането с аутизъм. Нещо повече – откривателите откриват, че петте % деца, които не са били имунизирани и които са взели участие в проучването, са 17 % по-предразположени към това заболяване спрямо тези, които са били имунизирани.

„ Нашето проучване поддържа изказванието, че имунизациите срещу морбили не усилват риска от аутизъм, нито пък го задействат при тези, които са податливи на развиването му “, пишат създателите от института „ Стейтънс Серъм “ в Копенхаген.

Това е следващото изследване, което демонстрира, че сходна връзка не съществува.

„ Родителите не би трябвало да пропущат имунизациите, тъй като се опасяват, че могат да провокират аутизъм – споделя доктор Андърс Хвийд пред Ройтерс, водещият създател на изследването. – Опасността от неваксиниране довежда до зачестяването на случаи на морбили – нещо, на което ставаме очевидци сега. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР