Най-голямата изградена до момента соларна централа в България - ФЕЦ

...
Най-голямата изградена до момента соларна централа в България - ФЕЦ
Коментари Харесай

ФЕЦ „Верила“ беше официално пусната в експлоатация

Най-голямата построена досега слънчева централа в България - ФЕЦ Верила беше публично пусната в употреба. Тя е ситуирана на южния скат на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. През дните с интензивно слънчево греене централата ще създава електричество, което може да зареди области като Кюстендил и Благоевград. ФЕЦ Верила съдържа над 220 хиляди слънчеви панела, а инвестицията е малко над 200 млн. лева

Инсталираната мощ на фотоволтаичния парк съставлява 7% от общия потенциал на построените досега мощности в този сегмент в страната. Чрез нея Електрохолд ще зарежда през идващите 10 години един от мобилните оператори, както и един от огромните снабдители на телекомуникационни услуги на едро. Тази централапоставя България на картата като една от водещите прогресивни и зелени страни във нашия район и не трябва да се подценява, заявиевродепутатътЦветелина Пенкова, която участва на откриването.

Инсталацията е построена единствено за 9 месеца, а основен реализатор е българо-германска компания, която е измежду водачите в Европа в построяването на фотоволтаични централи. На публично събитие по случай откриването участваха още регионалният шеф на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на Дупница инж. Методи Чимев, както и други публични посетители и представители на бизнеса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР