Най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство Европа

...
Най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство Европа
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени обекта в Европа

Най-голямата европейска неправителствена организация за запазване на културното завещание „ Европа Ностра “ класира паметника на Бузлуджа измежду седемте най-застрашени културно-исторически обекта в Европа. Това оповестиха на конференция регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова и арх. Дора Иванова.
 Гергана Микова (в дясно) и арх. Дора Иванова. Гергана Микова (в дясно) и арх. Дора Иванова.
Фондацията на арх. Иванова – „ Проект Бузлуджа “ е част от мрежата на „ Европа Ностра “, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският монумент е в класацията дружно с други значими обекти от Албания, Англия, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

„ Попадането на Бузлуджа измежду седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „ Европа Ностра “, световноизвестният тенор Пласидо Доминго, не инцидентно назова паметника Бузлуджа извънредно богатство на Европа. Класирането на монумента ни подсигурява изпращане на специалисти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, виновни за опазването на монумента, а след това ще изготвят безплатно избавителен проект и ще показват разновидности за финансиране на реставрацията на паметника “ изясни арх. Иванова. „ Европа Ностра “ няма да обезпечи директно финансиране на възможните възстановителни действия, само че попадането на паметника Бузлуджа измежду 7-те финалисти отваря повече благоприятни условия за избавяне на опустошения паметник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР