Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса в САЩ,

...
Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса в САЩ,
Коментари Харесай

Интересни факти за библиотеките

Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса в Съединени американски щати, която има повече от 150 милиона екземпляра в своята сбирка. Тя е учредена през 1800 година от американският президент Джон Адамс, който е отпуснал 5000 $ за закупуването на книги, от които Конгресът може да се нуждае. Понастоящем към 1 700 000 читатели посещават библиотеката годишно.

Американският библиофил Стивън Блумберг става прочут в целия свят поради странната си „ обич “ към книгите. През живота си Блумберг откраднал повече от 20 000 скъпи книги на стойност милиони долари от библиотеките. Той е бил зад решетките повече от един път, само че след освобождението си още веднъж започвал да краде книги. Интересното е, че не е продал или развалил нито една от книгите. Той даже обяснявал дейностите си с благородни цели – да лиши страната от правото на изключителна благосъстоятелност върху редки книги. Блумберг твърди, че е прочел всички откраднати книги и е можел да споделя на хората наличието им.

Непознат връща остаряла книга в библиотеката на дребния град Вантаа във Финландия. Съдейки по записите на задната корица, тя е издадена преди повече от 100 години. Може би този запис може да бъде бъде вписан в Книгата на върховете на Гинес.

Между другото, Библията и тази книга на Гинес са най-често крадените от библиотеките.

Малка библиотека даже беше събрана на борда на орбиталния комплекс „ Мир “. В нея нямало доста книги – към 100, само че по разнородни тематики – от творби по космонавтика до романи на известните руски сатирици И. Илф и Е. Петров.

Много известни персони са посветили живота си на библиотечното дело. Например: Иван Андреевич Крилов, Николай Иванович Лобачевски, Имануел Кант и други

Дори известният авантюрист Джовани Джакомо Казанова прекарва последните години от живота си в библиотеката на граф Вальдщайн, която е в Бохемия. Там Казанова написал автобиографията  си „ Историята на моя живот “.

Норвегия може да се смята за парадайс за писателите. Ако някой от тях разгласява книга в тази страна, тогава норвежкото държавно управление неотложно купува 1000 копия и ги популяризира в библиотеките. Така писателите се поддържат от страната.

Библиотеката Haskell се намира в две страни по едно и също време – Съединени американски щати и Канада. Половината от постройката се намира в американския град Дерби-Лайн, а другата в канадския Стенстед. Било е допустимо да влезете в библиотеката единствено от Съединени американски щати. Вярно е, че канадците също са свободни да употребяват библиотеката.

След атентата на 11 септември ограниченията за сигурност бяха подсилени и чиновниците на националната сигурност на Съединени американски щати непрестанно дежурят наоколо до постройката.

През 1857 година английският търговец и човеколюбец Джордж Мур разкрил първата мобилна библиотека в света. Така той взема решение да популяризира потребни знания измежду селското население. Каруцата с книгите се местела от едно село в друго, всеки можел да вземе книга и да я върне по време на идващото посещаване на мобилната библиотека.

Понастоящем най-старата функционираща библиотека се намира в Египет в манастира „ Света Елена “, който се намира на полуостров Синай. Библиотеката е открита през 6-ти век. Вярно е, че всеки, който пожелае, не може да я посети. Това е разрешено единствено на монаси и студенти, които имат особено позволение.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР