Най-голямата българска частна газоразпределителна компания Овергаз и американската Екселерейт Енерджи

...
Най-голямата българска частна газоразпределителна компания Овергаз и американската Екселерейт Енерджи
Коментари Харесай

Овергаз със заявка за 1 млрд. куб. м газ от бъдеш LNG терминал във Вльора

Най-голямата българска частна газоразпределителна компания " Овергаз " и американската " Екселерейт Енерджи " (Excelerate Energy) са подписали предходната седмица в София меморандум за съгласие, обвързвано с продажбата на газ на планувания терминал за регазификация на полутечен газ край албанското пристанище Вльора, оповестиха двете компании.

Става въпрос за годишна доставка на 1 милиарда куб. м в продължение на 10 години, което ще разреши на " Екселерейт Енерджи ", която дружно с американската " ЕксънМобил " (ExxonMobil) ще осъществя газовия план, за покрие част от потенциала на оборудването, с което да търси финансиране за терминала, който към момента е във фаза на предпроектно изследване и не се знае нито по кое време ще стартира градежа и надлежно ще завърши, нито каква ще е цената му.

В средата на май " Овергаз " подписа в Тирана https://www.mediapool.bg/overgaz-i-albgaz-planirat-nov-balkanski-energien-koridor-news335649.html с албанският газов оператор " Албгаз " (Albgaz) меморандум за съдействие по планове за диверсификация на газовите доставки в района. Тогава " Овергаз " разгласи желанието си да се включи в плана за промяна на албанска термална електроцентрала край Вльора в терминал за полутечен газ. Споразумение за предпроектно изследване на тази опция бе подписано при започване на предходната година сред албанското държавно управление и " ЕксънМобил " и " Екселерейт Енерджи ". Очакванията са и за американски вложения в плана.

Проектът на " Екселерейт " за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво освен за България, само че и за прилежащи страни в района. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод посредством газопровода Вльора-Фиер, показва се в взаимното известието.

" За доста страни в южния кулоар на Европа гъвкавият достъп до полутечен природен газ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като терминала за полутечен газ във Вльора са отговор на незабавните енергийни потребности на България и други балкански и европейски страни, свързани посредством Южния газов кулоар ", разяснява Оливър Симпсън, вицепрезидент " Търговия " на " Екселерейт ". Той показва, че съглашението с " Овергаз " е " първото от поредност, които ще дадат решение за неналичието на диверсифицирани доставки в района. “

Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз ", дефинира подписването на това съглашение като " свръхестествен образец за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите “. " Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в промишлеността като " Екселерейт ", акцентира Иванов.

" Екселерейт " дава интегрирани LNG услуги от регазификация на втечнения газ на плаващи терминали до създаване на инфраструктура за доставка на горивото. Компанията има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила, Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР