, най-голямата англоезична медия в България, стартира нова поредица от

...
, най-голямата англоезична медия в България, стартира нова поредица от
Коментари Харесай

Ambassador Talks: България е Перлата на Балканите и Страната на Розите, Дун Сяодзюн

, най-голямата англоезична медия в България, започва нова поредност от изявленията - „ “ – състояща се от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Първият ни посетител е посланикът на Китайската национална република Негово Превъзходителство господин Дун Сяодзюн.

1. Как бихте оценил политическите и икономическите връзки сред България и Вашата страна?

Посланик съм тук към този момент три години и половина, и за това време имах опция да видя и усещам приятелското отношение от страна на българите, ентусиазма и упованията на доста хора за съдействие с Китай. България е втората страна в света, признала и открила дипломатически връзки с Китайската национална република . Всички досегашни български държавни управления следват непроменяемо правилото за „ един Китай “ , който е значима политическа основа за естественото и стабилно развиване на нашите връзки. При визитата на президента Н. Пр. господин Румен Радев в Китай през 2019 година двете страни откриха стратегическо партньорство, което отразява изцяло високото равнище на днешните китайско-български връзки. 

Икономическото и комерсиалното ни съдействие не е преставало да се уголемява и задълбочава. Китай е третият максимален търговски сътрудник на България и вторият максимален вносител на българските артикули отвън Европейския съюз. Благодарение на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и механизма за съдействие с страните от Централна и Източна Европа, Китай споделя интензивно с България благоприятни условия за развиване. 

България е вторият ни най-значим търговски сътрудник в региона на селското стопанство измежду останалите страни в Централна и Източна Европа и десети в границите на Европейския съюз. Резултатите от съдействието ни в производството на слънчева и вятърна електрическа енергия, автомобилостроенето, финансите и други области са видни. Компании като „ Хуауей “, „ Шаоми “ и „ Тиендзин Фарм “ имат добра известност в България и дават своя принос за локалното икономическо развиване.

2. Как, съгласно Вас, биха могли да се подобрят връзките ни в близко и по-далечно бъдеще?

Вярвам, че с възстановяване на епидемиологичната обстановка политическите контакти сред двете страни ще зачестят, икономическият, комерсиалният и културен продан ще стане по-тесен, а китайско-българското стратегическо партньорство ще получи нов подтик . България придава огромно значение на районната взаимосвързаност и е почнала редица планове за създаване на автомагистрали, за рационализация на железопътната си мрежа, тунели и т.н. 

Китайските компании имат сериозен опит в инфраструктурното строителство и са подготвени да организират взаимноизгодно съдействие с България в тази област. Със задълбочаването на съдействието сред Китай и страните от Централна и Източна Европа и непрекъснатото развиване на връзките сред двете страни се чака известността на България в Китай да нарасне още повече. 

Приветстваме износа за китайския пазар на повече висококачествени български аграрни артикули и ще промотираме интензивно „ Страната на розите “ , тъй че повече китайски туристи да я посетят, както и повече китайски компании в области като нови сили и нововъведения да влагат тук. Китай е подготвен да работи дружно с България за задълбочаване на приятелското съдействие сред нашите страни в разнообразни области.   

3. Какво, съгласно Вас, е мястото на България в актуалния свят?  

Смятам, че България има особено значимо място в днешния свят. Тя е перлата на Балканите със своята дълга и славна история и просвета. Българите сте хора с прелестен темперамент, качества и правно схващане, а розовите артикули и киселото ви мляко е известно по целия свят. 

Имате също по този начин огромен капацитет в области като зелена сила и нововъведения. България твърдо пази и практикува мултилатерализма във външната си политика, взе участие интензивно в разрешаването на настоящите районни проблеми и в интернационалните каузи, където играе все по-важна роля. Страната ви е измежду тези, които градят и способстват за мира и развиването в света. 

Пожелаваме откровено на България да продължи да се развива и осъществя нови достижения. 

4. Ако би трябвало да рекламирате България пред вложители от Вашата страна, кои са петте най-важни преимущества, които бихте показал?

На първо място , като част от Европейския съюз, България е врата към неговия огромен пазар, освен това с релативно висока степен на отвореност към вложения от страни отвън съюза. 

Второ , през последните години българската стопанска система бележи резистентен растеж, валутата е постоянна, а държавното управление организира политика за конвертируемост на лв. по настоящата и финансовата сметка. Това дава опция на компании с непознати вложения да откриват свободно сметки в непозната валута, която може да се движи свободно към и от страната. 

Трето , България разполага с релативно цялостна законова и регулаторна система, включваща съществени цивилен, търговски и стопански закони, отнасящи се до вложенията, както и съответните административно-правна система и система за правно разрешаване на разногласия. 

Четвърто , в България няма особени ограничавания пред непознати и локални компании, свързани със покупко-продажби по обединение и придобиване. Няма бариери за евакуиране на непознати капитали, както няма и рестрикции за евакуиране на вложения и трансфер на оперативните облаги на задграничните предприятия. 

Пето , процентът на потребление на земеделска земя и разноските за труд в България са релативно ниски, страната разполага с преференциални данъчни политики, съществено количество IT-специалисти и мощно предпочитание да притегли китайски компании да влагат и работят тук. 

Надяваме се българската страна да продължи да поддържа обективна и недискриминационна делова среда за китайските компании, тъй че те да могат да влагат парите си и се развиват в България. 

5. Смятате ли, че България би могла да усъвършенства имиджа си и в случай че да, бихте ли споделил концепция или съвет?

България има добър народен имидж като “Страната на розите ” , чието розово масло е фамозно в целия свят. Освен това има дълга история, необикновен статут в славянската просвета, живописен фолклор, богати и разнородни туристически запаси, топъл и отзивчив народ и големи благоприятни условия за вложение. Това е моето усещане за България.   

Националният имидж е най-интуитивният прийом да се опише на света за спецификите на една страна, които са най-важни за нея и с които тя се гордее най-вече. 

Разбрах, че министерствата на туризма, на културата и на селското стопанство ще образуват взаимна работна група, която да сплоти запаси и старания за разпространение на Бранд България. Смятам, че това е доста скъп опит, който ще помогне на страната ви да сътвори и утвърди по-разпознаваем и саморасъл народен облик пред света. В този смисъл, ние приветстваме по-активното присъединяване на България в разнообразни изложби в Китай, с цел да се усъвършенства разбирането за нея и нейния бранд, както измежду китайците, по този начин и по света. 

6. Какви ще бъдат трите най-важни събития, които ще провежда посолството до края на годината?

Трите най-важни събития през годината ще бъдат отбелязването онлайн на националния ни празник , 10-ата годишнина на механизма за съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа и 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия .

На 1 октомври се навършват 73 години от основаването на Китайската национална република и ще го отбележим онлайн на страницата на посолството във „ Facebook “ на 28 септември от 19:00 часа (). Бъдете с нас и поканете другари да се включат в честването на един от нашите най-важни празници.

Тази година се отбелязва 10-ата годишнина от основаването на механизма за съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа . За това време той съзря и стартира да дава резултати, трансформирайки се в ослепителен образец за междурегионално съдействие и многоликост. 

Другото събитие – 20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай (КПК), е извънредно значим вътрешнополитически конгрес, който ще се организира в основен миг, когато поемаме по пътя към всеобхватното създаване на Китай като съвременна социалистическа страна. На конгреса ще бъдат набелязани задачите, дилемите и политиката на КПК за развиването на страната ни през идващите пет и повече години. Във връзка с тези събития, посолството ни ще провежда няколко мероприятия и още веднъж бих желал да поканя всички интересуващи се и искащи да наблюдават за тях и вземат участие, когато ги обявим. 

7. В каква степен пандемията от Ковид-19 засегна българо-китайските връзки?

За страдание, пандемията от Ковид-19 продължава с цялостна мощ по целия свят, възобновяване на стопанските системи е мъчно и неравномерно, натрупаха са разнообразни проблеми и неясноти, и всичко това оказва несъмнено въздействие върху икономическия, търговски и човешки продан сред нашите страни. Радващо е обаче, че обичайното другарство сред Китай и България устоява на времето, основата на съдействието ни е постоянна, а икономическите и търговски връзки като цяло демонстрират наклонност към резистентен напредък. 

През първата половина на 2022 година общият размер на двустранната търговия сред нашите страни е бил 2,14 милиарда $ или растеж от 13,1% спрямо миналата година. Вярвам, че с отшумяването на пандемията обменът сред хората от двете страни ще навакса пропуснатото и има отмъщаващ напредък. Китай е подготвен да задълбочава взаимноизгодното съдействие с България, да осъществя повече взаимни планове, свързани с благосъстоянието на хората и основава повече богатства за народите на нашите две страни.  

8. Какъв съвет бихте дал на българите, които желаят да вършат бизнес с китайци?

Китай с 1,4-милиардно си население съставлява един голям пазар . Ние приветстваме вложенията на непознати компании и вноса на повече висококачествени български артикули. По отношение на законовата база, сред Китай и България съществуват голям брой разлики, по тази причина без значение дали става дума за български или китайски компании, ние предлагаме, че преди те да се ангажират с търговски и бизнес действия, да се срещнат със законите и разпоредбите на другата страна, да наемат юристи, счетоводители, консултантски организации, тъй че да преминат безпроблемно нужните процедури и избегнат недоразумения и загуби, поради непознаване на локалното законодателство. 

Същевременно, предлагаме двете страни да си сътрудничат въз основата на правилата за взаимна полза и взаимна облага , както и да бъдат инициативни в оказването на нужната поддръжка на своите сътрудници, изключително такива, които идват за първи път в Европа или вършат за първи път бизнес в Китай. И най-после, да ревизират дали другата страна има нужните качества, професионален опит и друга информация, тъй че да защитят средствата, които считат да влагат. В това отношение посолството ще продължи да играе интензивно своята роля на свързващо звено.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от какъв брой време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или даже ястия в България?

Постъпих на работа в дипломатическата работа преди към четири десетилетия. Освен че работих в китайското външно министерство, бях командирован в Афганистан, Гамбия, Тринидад и Тобаго и Съединените щати. След това бях дипломат на Китай в Ямайка (едновременно с това непрекъснат представител на Китай в Международния орган по морското дъно), а по-късно в Уругвай. 

От февруари 2019 година работя и пребивавам в България - красивата страна на розите. Освен София съм посещавал и някои други райони. Честно казано, не мога да кажа кои места ми харесват най-вече, тъй като одобрявам всички места, на които съм бил. На всяко място, където отидох, бях топло посрещнат и бях удивен от богатата просвета, красивата природа и доста други неща. Особено доста ме впечатли гостоприемството на отзивчивия български народ. Що се отнася до локалните деликатеси, има толкоз доста ястия, които одобрявам, да вземем за пример шопска салата, шкембе супа, баница и това са единствено някои от тях.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Приобщаваща, упорита, амбициозна. 

България има дълга и забележителна история и просвета, другите етноси тук живеят в естетика, а народът и обществото се отличават с висока степен на приемливост. Това прави България както и отлична туристическа дестинация, по този начин и привлекателно място за вложения и закупуване на парцели. В своята история България е претърпяла голям брой премеждия и епохи на иго, само че е съумяла да запази своя език и книжовност, а това е нещо, с което би трябвало да се гордеете. Това не би било допустимо без упоритостта на българския народ – нещо, което можем да забележим и през днешния ден. 

Българите също по този начин са доста амбициозни. Страната ви взе участие интензивно в районните и интернационалните каузи и има все по-важна роля. Ваши учени, художници и спортисти са известни и ценени в целия свят. Разбира се, три думи са прекомерно малко, с цел да мога да опиша българския народ, само че може би бих го определил като откровен, отзивчив и ученолюбив. Ако би трябвало да обобщавам отношението си, бих споделил, че съм извънредно благополучен да имам български другари.

Искрено благодарим на Н. Пр. Г-н Дун Сяодзюн за изявлението. За нас беше чест посланикът да бъде първият посетител в новата ни поредност. Пожелаваме му триумф и разцвет.

Кариерата на дипломат Дун Сяодзюн стартира, когато той е назначен за аташе в китайското посолство в Демократична република Афганистан през 1985 година Оттогава той е назначаван на разнообразни задачи по целия свят, в това число в: Гамбия, Тринидад и Тобаго, Съединени американски щати, Ямайка, Уругвай, България и други Посланикът има бакалавърска степен от Шанхайския институт за непознати езици, бакалавърска степен по право от Университета за интернационалните връзки и магистърска степен по обществена администрация от John F. Kennedy School of Government, Harvard University. Посланик Дун Сяодзюн е женен и има един наследник.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на  

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР