Най-голям ръст в разпространение на кибератаките по света през 2021

...
Най-голям ръст в разпространение на кибератаките по света през 2021
Коментари Харесай

Европа е регионът с най-голям ръст на кибератаките в света

Най-голям растеж в разпространяване на хакерските атаки по света през 2021 година е регистриран в Европа (68%) и Северна Америка (61%), сочи отчет на израелския снабдител на киберсигурност „ Check Point “.

В същото време в тези два района са осъществени минимум офанзиви - сред 500 и 650 на седмица за организация. Кибератаките в най-разпространения район, Африка, са се нараснали единствено с 13% на годишна база, макар че са подложени на съвсем 1600 офанзиви всяка седмица на организация - съвсем три пъти повече от междинния базов индикатор за САЩ/Европа.

Азиатско-тихоокеанският район е претърпял почти 1350 офанзиви седмично при 25% нарастване на годишна база, а Южна Америка - съвсем 1120 офанзиви седмично при 38% нарастване.

Най-много хакерски атаки са регистрирани в Етиопия, където всяка седмица са осъществявани приблизително по 7518 офанзиви. Монголия - страна с население малко под 3,3 млн. души - записва вторите по брой хакерски атаки против нея с 3744, което в действителност е с 30% по-малко от 2020 година Бутан - който предходната година подписа съглашение за нормализиране на връзките си с Израел - регистрира третия максимален брой хакерски атаки (3687) от която и да е страна, без значение от броя на популацията, макар че процентът на офанзивите в действителност е намалял със 17%. По данни на Световната банка Бутан има население от малко над 770 000 души. Боливия (3479 души) и Грузия (2925 души) допълват петицата на страните с най-вече хакерски атаки през 2021 година

През 2021 година Израел е бил обиден от хакерски атаки по-често от страните Франция, Япония, Съединени американски щати и Германия, оповестява „ Джерусалем пост “.

Кибератаките, ориентирани към Израел, са нарастнали с 92% от 2020 година до 2021 година, до момента в който в международен мащаб те са се нараснали с към 50%, сочат констатациите. През 2021 година също се следи възходяща динамичност, като през втората половина на годината общият международен междинен брой доближава 925 хакерски атаки седмично.

Различните страни и промишлености страдат от хакерски атаки с разнообразни темпове, като „ Check Point “ е прегледал данни от 16 промишлености и близо 100 страни.

Най-силно засегнатата промишленост е образованието/изследователската активност, следвана от правителствената/военната, информационните компании и доставчиците на интернет услуги - във всички тях хакерските атаки са се нараснали с най-малко 47%. Индустриалният бранш, в който се следи максимален скок на офанзивите, е този на доставчиците на програмен продукт, при които хакерските атаки са се нараснали със зашеметяващите 146%

„ Check Poin “, със седалище в Тел Авив, е мултинационален снабдител на артикули за ИТ сигурност, като мрежова сигурност, сигурност на крайни точки, облачна сигурност, мобилна сигурност, сигурност на данните и ръководство на сигурността. Според уеб страницата на компанията тя има почти 5400 чиновници по целия свят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР