Американската финансова министърка призова финансовите посредници на Стария континент да

...
Американската финансова министърка призова финансовите посредници на Стария континент да
Коментари Харесай

Във Франкфурт Джанет Йелън клати пръст на европейските банкери

Американската финансова министърка прикани финансовите медиатори на Стария континент да затегнат ограниченията против Русия
Американската министърка на финансите Джанет Йелън прикани висшите мениджъри на европейските банки да подобрят спазването на ограниченията за избягването на наложените на Русия наказания поради нашествието в Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В началото на среща с банкери във Франкфурт, Йелън уточни, че наложените през декември вторични наказания е засилило натиска по отношение на Русия и е направило по-трудно снабдяването със артикули, нужни за продължаването на войната в Украйна, само че са нужни още старания в тази посока.

" Призовавам всички институции да задълбочат спазването на ограниченията и да се концентрират в допълнение върху опитите на Русия да ги заобикаля ", съобщи Йелън в авансово готова тирада.

" Призовавам ви да гарантирате, че световната санкционна политика ще бъде изпълнявана от вашите клонове и подразделения зад граница. "

Агенциите не оповестяват Йелън да е показала образци, само че преди седмица финансовото министерство на Съединени американски щати предизвести " Райфайзен банк "  (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде стеснен поради покупко-продажбите в Русия. Вашингтон следи деликатно бизнеса на австрийската банка от повече от година. Във фокуса попадна нейно съглашение, впоследстве оттеглено, с австрийската група " Щрабаг "  (Strabag), обвързвана с олигарса Олег Дерипаска.

" Файненшъл таймс " писа неотдавна, че най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия, са платили на Кремъл повече от 800 милиона евро под формата на налози през предходната година. Това е четирикратно нарастване по отношение на данъчните заплащания, които са правили към съветската страна преди началото на войната в Украйна - през февруари 2022 година, макар обещанията да минимизират експозицията си към Русия.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, са отчели обща облага от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 година
Защо американският финансов министър е в Германия
Джанет Йелън е във Франкфурт, с цел да получи званието " лекар хонорис идея " на Франкфуртската школа за финанси и мениджмънт. В събитието се чака да вземат участие президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и немският финансов министър Кристиан Линднер.

В центъра на изявленията на американската финансова министърка в Германия са две тематики: мерките против избягването на глобите против Русия и финансиране на Украйна, с което да се обезпечи съоръжение за нейната войска - финансиране на сериозни държавни услуги и в последна сметка - възобновяване след края на спора.

" Ето за какво считам, че е жизненоважно и незабавно групово да намерим метод, с цел да отключим цената на съветските суверенни активи, блокирани в нашите юрисдикции, в интерес на Украйна. Това ще бъде основна тематика по време на срещите на Г-7 тази седмица ", написа в бележките към формалната за събитието тирада на Йелън. Финансовите министри от Г-7 ще проведат среща в Стреза, Италия, от 23 до 25 май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР