Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това

...
Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това
Коментари Харесай

Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите

" Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка. Церемонията се организира пред паметника на Опълченците в София.

Според Йотова българската история сподели, че българите могат да пазят този завет в манастирите и килийните учебни заведения, във въстанията и сраженията, както и в домовете си. Българите са съумели да опазят духа на една велика националност. " Подвигът на Шипка не е единствено в праха на мъртвите, а дълг на живите ", изрично съобщи вицепрезидентът.

 Ограничават придвижването към Шипка по случай 140-тата годишнина от епопеята
Ограничават придвижването към Шипка по случай 140-тата годишнина от епопеята

Утре, 26 август, от 9 до 22 часа се лимитира придвижването по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка - Казанлък.

По думите на Йотова българите през днешния ден не би трябвало единствено да помнят подвига на прадедите си, а би трябвало се борят за огромни дела и да имат воля за реализирането им.

Йотова беше безапелационна и че българският народ е задължен да търси сплотеността си като нация, а институциите - длъжни да знаят по какъв начин се развива държавност, по какъв начин се опазва българщина и по какъв начин се дава отговор на упованията на хората.

" Има един връх в България, който се извисява над всички останали. Не по височина на метрите, а по височината на саможертвата и куража. В сърцето на всеки българин Шипка е най-високото и епично място, тъй като там преди 140 години шепа опълченци дружно с съветски воини опазиха освен прохода, а българската чест. Изковаха свободата и се трансфораха в герои. Те не го направиха, с цел да запишат имената си в историческия летопис, въпреки и останали вечно в него, не го направиха за популярност и награди, а тъй като имаха вяра в народа си, езика си и в българщината ", добави вицепрезидентът.

На паметника на Опълченците беше отслужена и литургия в памет на починалите герои в Шипченската епопея и бяха поднесени венци и цветя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР