Най-големият турски град Истанбул бе засегнат от силна снежна буря

...
Най-големият турски град Истанбул бе засегнат от силна снежна буря
Коментари Харесай

Бог е един: Равин се подслони в джамия след снежна буря в Ис...

Най-големият турски град Истанбул бе обиден от мощна снежна стихия по-рано тази седмица, а измежду стотиците блокирани беше и израелски равин, който се приюти в джамия.

На летището, преди противоположния му полет за Тел Авив, Елбаум описа за прекарванията си пред кореспонденти.

Равинът Израел Елбаум посещавал постоянно Истанбул като част от работата си като инспектор за узаконяване на кошер храни, проверявайки дали фирмите съблюдават условията в хранителната промишленост.



Следобед във вторник 62-годишния равин тръгнал за летището, откакто завършил работата си. Превозното средство, с което пътувал, заседнало на пътя заради изобилният снеговалеж.

Елбаум останал блокиран на автомагистралата в кола цели 10 часа поради множеството аварирали коли на пътя. Едва в 2 часа сутринта на идващия ден е избавен от турската жандармерия. Първо е отведен в полицейски сектор в кв. Арнавуткьой, който се намира покрай летище Истанбул.

Поради необикновеният си тип и чувстното си за комизъм, равинът стана извънредно известен в обществените медии с видео, в което се майтапи с екипи на жандармерията, казвайки на арабски: „ Времето е прелестно, Машала “, откакто е избавен.



Елбаум, дружно с доста други хора, е отведен в 4 сутринта в близката джамията Али Кушчу.

„ Беше доста студено на открито. Мястото, където ме заведоха, беше джамия, а не хотел. За първи път влязох в джамия. Там останах пет часа. Трябваше да си събуя обувките, както вършат другите хора. Килимът беше топъл. Хората ме гледаха малко необичайно, тъй като наподобявам друго, само че не споделиха нищо и се усмихваха. Бях единственият евреин в джамията, само че се поувствах доста добре. Хората там бяха доста благи ", спомня си той.

Когато видял други хора да спят в близост, той също лежащ на килима и подремнал. По-късно отслужил утринната си молитва на Шахарит, заобиколен от мюсюлмански поклонници.

„ Ние се молим на еднакъв Бог, тъй че мисля, че не е проблем “, сподели той. „ Ние сме Божии деца. И е хубаво да сме дружно, да се молим дружно, да танцуваме и да се усмихваме дружно “, изясни той.

Той сподели също, че основният турски равин ашкенази Менди Читрик, ръководител на Алианса на равините в ислямските страни, му е оказал помощ с цел да стигне по-късно до летището.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР