Най-големият публичен холдинг в България – Еврохолд“ – увери, че

...
Най-големият публичен холдинг в България – Еврохолд“ – увери, че
Коментари Харесай

Без риск от зараза: „Еврохолд“ не вижда опасност за бизнеса си в България

Най-големият обществен холдинг в България – „ Еврохолд “ – увери, че отнетият осигурителен лиценз в Румъния и излизането от страната няма да се отрази изключително на останалия бизнес на компанията. Компанията акцентира, че в последните седмици чиновниците ѝ са създали всичко допустимо да преструктурират връзките сред другите дъщерни компании в холдинга. Решението за въпросното преструктуриране е взето след няколко месеца на напън от страна на румънските регулатори върху застрахователното сдружение „ Евроинс Румъния “.

Българската компания оперира от 15 години на пазара в Румъния, като за миналите години са направени към 280 млн. евро вложения в страната. Според „ Еврохолд “ в същността си отнемането на лиценза е политически акт, а компанията ще си търси правата по правосъден ред.

Ние ще апелираме решението на финансовия регулатор. Ако не върнат лиценза, ще се съдим за десетки, стотици милиони. Европейската банка за възобновяване и развиване (бел. р. – която предходната година усили каузи си в „ Еврохолд “) застава на наша страна “, разяснява ръководителят на Надзорния съвет на „ Еврохолд “ Асен Христов на специфична конференция след отнемането на лиценза.
Кризата в Румъния
По време на събитието той описа, че най-трудните моменти за сдружението в Румъния са били преди 3 – 4 години, когато на пазара се появява румънския осигурител City, който предлага фрапантно по-добри условия на пазара – нещо, което Христов разказа като „ дъмпинг “ и след това банкрутира. От „ Еврохолд “ признаха, че върху тях е имало напън да спасят застрахователя като закупят активите и отговорностите му и го оздравят. След като сдружението въпреки всичко банкрутира, стартират нови компликации. Христов твърди че в регулатора сега работят лица, свързани с някогашните притежатели на City, и които са работили за отнемането на лиценза на компанията.

Вследствие на банкрута на City, по думите на Христов, държавният осигурителен фонд е съвсем празен.

Няколко пъти е юридически опит да се желае от страната пари за Фонда, а в този момент си измиват ръцете, с цел да желаят повече пари от страната “, разяснява Христов.

Той добави, че при 25% пазарен дял на „ Евроинс Румъния “, техническите запаси на компанията са представлявали 47% от общите в страната. Христов добави, че на част от въпросните чиновници на Фонда изтичат мандатите, които са и политически обвързани и има напън ръководещата коалиция да се събори.

Действително тази финансова рецесия може да смъкна и държавното управление “, разяснява Христов.

По негови думи компанията има към 25% пазарен дял в Румъния.

Не мога да показва, че няма да се стигне до рецесия на пазара. Щетите за румънската стопанска система може да доближат над милиард “, призна Христов по-късно решение.
Ситуацията в България
„ Еврохолд “ сигнализира за натиска върху румънското ѝ сдружение преди повече от месец, като тогава бе доста по-притеснена за въздействието на един възможен банкрут на сдружението върху българската стопанска система. За последните месец обаче чиновниците на компанията са осъществили преструктурирането на холдинга, с помощта на което няма заплаха неуспехът в Румъния да болести бизнеса на компанията на някои от останалите 11 пазара, на които тя оперира, в това число и България.

Ръководството на „ Еврохолд “ предприе всички нужни дейности, които да предпазят останалите сдружения от групата и да подсигуряват тяхното устойчиво и обикновено действие. Казусът с „ Евроинс Румъния “ няма да засегне по никакъв метод активността на останалите сдружения от групата “.

У нас компанията има едно от трите енергоразпределителни сдружения посредством дъщерната си компания „ Електрохолд “, откакто закупи активите на ЧЕЗ в България. 

Енергийният бизнес обаче е тотално обособен “, твърди Христов.

Tой призна главно за репутационни вреди от събитието за компанията. Освен това съгласно компанията България би трябвало да се отдели от Румъния за присъединението към Шенген, тъй като в противоположен случай „ няма да можем да влезем там в никакъв случай “.

Правната система в България трева да пасе по отношение на Румъния. Правната система им била мощна – цялостна неистина “, разяснява Христов.

Българският холдинг е изкупил и напълно книжата на румънското сдружение на Българската фондова борса, с цел да я отбрани от „ срутване “.

Нашето терзание бе, че в случай че се постави админ от румънския регулатор, той ще изиска активите на българската борса и това създаваше заплаха да има проблем тук “, изясни Христов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР